Ildtunger
- Forfatter: Elin Hansen
- Leseeksemplar fra forfatteren
Det er 1600-tallet, og kvinner med spesielle kunnskaper blir ansett som hekser og brent på bålet. Da moren til Siri, Maren må bøte med livet, flytter Siri inn til tanten og onkelen. Det blir ikke så greit. Det skal etter hvert vise seg at Siri er lik på sin mor når det gjelder kunnskaper. Hun får hjelp til å flykte og det blir en dramatisk ferd.
Dette er første bok i en planlagt trilogi.
Forfatter: Elin Hansen
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 316
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.
Bak på boka:
Ildtunger bygger på hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet, som var blant de verste i Europa. I dette fylket, som hadde rundt 3000 innbyggere på den tiden, ble minst 92 mennesker brent på bål, mange av dem etter først å ha blitt utsatt for tortur i form av blant annet vannprøven.
Året er 1621. Den nye trolldomsforordningen av 1617 kunngjøres på alle tingsteder i Vardøhus len. I Vadsø blir moren til ti år gamle Siri Pedersdatter anklaget for å ha inngått en pakt med djevelen. Som voksen må Siri kjempe mot et stadig sterkere trolldomsrykte. Heldigvis står Torvald ved hennes side. Han er hennes lyspunkt blant mennesker som vil henne vondt.
I etterordet skriver historiker og forsker ved Universitetet i Tromsø, Rune Blix Hagen: «De aller fleste av dem som ble siktet, torturert og brent for trolldom, oppfattet ikke seg selv som hekser. Menneskene ble gjort til trollfolk.» Dette er noe jeg setter søkelys på i romanen og som avspeiles i tittelen Ildtunger.
Om forfatteren:
Elin Hansen er 56 år gammel (f. 1964), er vokst opp i Vadsø og har vært bosatt i Bodø siden 1989. Hun er utdannet sykepleier, med videreutdanning i psykisk helsearbeid.
Debutromanen hennes, Ildtunger (2019), handler om den brutale forfølgelsen av kvinner i 1600-tallets Finnmark og om hvordan ord, ild på menneskenes tunger, får fatale konsekvenser for de som blir utsatt for dem. Historiker Rune Blix Hagen har vært pilotleser og har skrevet etterord i boken.
Boken ble kjøpt inn av Kulturrådet i desember 2019. Den er første bok i en planlagt trilogi. Bok nummer to er i emning og skal ha den finske innvandringen til Finnmark som historisk ramme.
Min mening:
Siden jeg foretrekker krimsjangeren, er jeg alltid litt skeptisk når jeg blir spurt direkte fra forfatter om å lese bøker i andre sjangre - men noen bøker gjør meg så nysgjerrig at jeg ikke kan la være. Dette er en sånn bok.
På 1600-tallet ble de brent på bålet over en lav sko dersom noen mente at de var en heks eller trollkvinne. Og det skulle ikke så mye til å få den "tittelen". Det var nok at man kunne helbrede med urter, eller at man tilfeldigvis sa noe - og det skjedde. Ingen stor hokus pokus i dag, heldigvis.
Jeg startet spent på boka. Jeg var litt usikker i starten, og synes kanskje at den ikke fenget så mye - men det endret seg litt ut i boka. Da tar det seg veldig opp. Det å følge Siri etter at moren dør, er veldig spennende. Boka er lettlest med et fint språk. Dette var en fin bok som det var veldig hyggelig å få lese. Jeg gleder meg masse til neste bok.
Andre omtaler om denne boka:
- Skrivelyst: En tankevekkende og spennende bok, som absolutt anbefales.
- Boldbooks (INTERVJU)
Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.