Skip to main content

Stillheten

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Don Delillo
Leseeksemplar fra Gyldendal

Historien starter med Tessa og Jim som er på flytur fra Paris til New York. Jim er veldig opptatt av all den elektroniske informasjonen som står på tv-skjermen; flyturens progresjon, tidspunkt for ankomst, lufttemperatur, hastighet og tidspunkt for ankomst. Tessa sitter for det meste å noterer i en skrivebok. I NY sitter noen andre og venter på disse til en felles middag. Plutselig begynner flyet å riste og alle de teknologiske innretningene slutter å fungere.

Temaet i boka er hvor usikkerhet og fare gjør med mennesket.


Forfatter: Don Delillo
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 127
Format: Innbundet
Originaltittel: The Silence
Oversatt av: Kyrre Haugen Bakke

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

En super bowl-søndag i nær framtid skal fem mennesker møtes til middag i en leilighet på Manhattan. En pensjonert fysikkprofessor og hennes mann samt en tidligere elev av henne er på plass. De venter på et par som skal komme med fly fra Paris – en flytur som skal vise seg å bli svært dramatisk.

Samtidig slutter plutselig alle teknologiske innretninger å fungere, tv-skjermen er død og mobiltelefonene likeså. Det må ha skjedd en katastrofe, men ingen vet omfanget av den eller hva den egentlig består i. Mens vennene venter, snakker de – om sorte hull og Einsteins relativitetsteori, om Bourbon-merker og amerikansk fotball. Det de egentlig snakker om, er hva det vil si å være menneske.

På utsøkt og gripende vis utforsker Stillheten hva den plutselige faren, usikkerheten og isolasjonen gjør med det moderne mennesket. Don DeLillo, en av de aller største stemmene i amerikansk litteratur, evner med denne boken å si noe akutt om tiden vi lever i nå.


Om forfatteren:
Don DeLillo, f. 1936, regnes som en av USAs nobelpriskandidater i litteratur. Han er tildelt en rekke litterære priser, bl.a. Jerusalem Prize for hele forfatterskapet. Han fikk også The American National Book Award i 1985 for gjennombruddsromanen White Noise, og i 2010 The PEN/Saul Bellow Award for «Achievement in American Fiction».Min mening:
Dette var nok ikke helt "min type bok". Det er en veldig kort roman med stor skrift som er veldig fort gjort å lese. Det er synd å si det, men jeg synes at dette ble kjedelig, selv om det er realistisk nok, og helt sikkert kan skje når som helst.

 

Andre omtaler om denne boka:

  • Artemisias Verden: Skremmende? Det kan skje. Kanskje på tide å ordne seg det beredsskapslageret kanskje?

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Gyldendal