Skip to main content

Gaven

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ellen Vahr
Leseeksemplar fra Aschehoug

Denne boka er en roman basert på livet til Anne Brannfjell, husmannsdatteren som ble Norges mest kjente kloke kone. Den er en fortelling om frykt og fortielse, men også om kjærligheten og tillitens plass i våre liv, og om mulighetene som åpner seg når vi våger å stå ved oss selv.

Siden hun var liten, har husmannsjenta Anne visst at hun er født med en gave, en evne til å se, og et kall til å hjelpe syke og lidende. I stedet for å være stolt over denne gaven, gjemmer hun den bort. Hun vil ikke være annerledes.

Vinteren 1841 reiser Anne fra Vardal til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. Hun har valgt den veien hun tror er den rette. Det eneste hun har med seg er noen tørkede planter, en sort bok og en hemmelighet. Livet i Christiania er ikke som hun hadde trodd, og det er først da hun tror at hun har mistet alt, at Anne finner kraften til å stole på hvem hun er.

Gaven handler om Annes kamp for å finne sin egen vei - og å våge å gå den. Det er en historie om dyp fattigdom, svik og krenkelser, men det er også en kjærlighetshistorie om mot, håp og om å finne veien hjem.

Det er først når Anne tror hun har mistet alt at hun finner kraften til å stole på hvem hun er. Ellen Vahr er Anne Brannfjells tipp-tipp-oldebarn, og GAVEN er hennes første roman 

 

Forfatter: Ellen Vahr
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2016
Format: Ebok
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
I går la jeg ut en omtale om Miss Marie, den nyeste boka til Ellen Vahr. Jeg ble inspirert av hennes skrivestil og type roman, så da måtte jeg også få med meg hennes første roman, Gaven. Det var ikke noe dårlig valg.

Det er ikke ofte jeg har to bøker av samme forfatter på forsiden, men dette er to veldig gode bøker.

Gaven er en nydelig bok som er verdt å lese. Hva den handler om kan du lese i utdraget til forlaget over.

For øvrig var jeg i går på litteraturkveld med Aschehoug hvor de presenterte høstens bøker. Ellen Vahr var en av forfatterne som presenterte sine bøker, og hun var veldig god også i fortellermodus.

Ikke gå glipp av denne forfatteren!


Om forfatteren:
Ellen Vahr (f. 1963) har bakgrunn som profesjonell coach og har gitt ut bøkene "Drømmekraft" (Gyldendal 2011) og "Våg livet" (Gyldendal 2013). I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen "Gaven", fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor.

 Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Aschehoug