Skip to main content

Noe tapt og noe vunnet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Tara Westover
Leseeksemplar fra Gyldendal

Tara ble født ved hjemmefødsel i den lille amerikanske byen Idaho i 1986. Familien er mormonere og Tara lever et liv veldig annerledes enn de fleste av oss. Først da hun er sytten år begynner hun på skolen. Hjernevasking er et sentralt stikkord i denne historien fra virkeligheten. Heldigvis er Tara sterk og klarer etterhvert å stå for sine egne ønsker og behov.


Forlaget skriver:
Tara er sytten år gammel første gang hun setter sine ben i et klasserom. Hun vokser opp i fjellene i Idaho med foreldre som forbereder seg på dommedag: De bunkrer opp med mat, sover med fluktveske i senga og er motstandere av sykehus og leger. Som ungdom begynner Tara å utdanne seg selv og klarer opptaksprøven til universitetet. Her lærer hun om verdensbegivenheter hun aldri har hørt om før, som holocaust og den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Suget etter å vite mer, lære mer, forstå mer, bringer henne til Harvard og Cambridge. Først da begynner hun å spørre seg selv om hun har reist for langt. Om det fortsatt finnes en vei hjem.
  
Noe tapt og noe vunnet fikk fantastiske kritikker og gikk rett inn på New York Times' bestselgerliste da den kom ut. Den gripende oppvekstfortellingen fra virkeligheten har vakt enorm internasjonal interesse og var på en rekke lister over de beste bøkene fra 2018, i alt fra Time Magazine til Vogue og The Economist. Amazon utropte den til årets beste bok i 2018.

 

Forfatter: Tara Westover
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2019
Originaltittel: Educated
Oversatt av: Hilde Stubhaug
Antall sider: 373
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Denne boka, som er basert på en virkelig historie, hadde jeg hørt mye postivt om på forhånd. Det tok likevel litt tid før jeg fikk begynt på den. I starten synes jeg ikke den levde helt om til forventningene og var muligens litt kjedelig. Det tok seg opp etterhvert.

Hjernevasking er et sentralt stikkord. Heldigvis er Tara sterk og klarer etterhvert å stå for sine egne ønsker og behov.

Det er lett å leve seg inn i handlingen og se bilder inne i hodet av stedene og situasjonene. Jeg er glad jeg leste boka.


Om forfatteren:
Sensasjonell forfatterdebut om egen mormonoppvekst

Tara Westover (1986) er født i Idaho, i en liten bygd med 250 innbyggere. Her vokste hun opp i en mormonfamilie som drev med hjemmeundervisning og var selvforsynte. Som ungdom kom Tara inn på universitetet og flyttet hjemmefra. Hun har nå en grad i historie fra Harvard og Cambridge.

Noe tapt og noe vunnet er historien om hennes liv. Da den kom ut i USA våren 2018, gikk den rett inn på New York Times bestselgerliste, hvor den ble liggende hele året. Boken er under utgivelse i 54 land.Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalene.

 

Gyldendal