Hjemmelaget kinesisk
- Forfatter: Michelle Zhao
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Denne gangen lar jeg forlagets tekst forklare bokas innhold:
Hjemmelaget kinesisk er en fristende, spennende og inspirerende kokebok som vil ta matlagingen din til et nytt nivå! Her får du oppskriften på autentiske kinesiske retter steg for steg.
Da kinesiske Michelle Zhao flyttet til Bergen, ble lengselen etter maten hjemmefra stor. I 2018 startet hun derfor bloggen No Sweet Sour hvor hun delte oppskrifter fra oppveksten. Målet var å spre de fantastiske mattradisjonene fra hjemlandet, og vise nordmenn at kinesisk mat er sa mye mer enn bare sursøt saus. Siden har hun holdt en rekke matlagingskurs og delt oppskrifter i flere matmedier. Og i 2022 åpnet hun den kritikerroste restauranten Banzha i Bergen.
Boken inneholder 70 oppskrifter på alt fra hjemmelagde smaksforsterkere til raske retter, kinesiske klassikere, gatemat, spesialiteter fra hjemprovinsen - og ikke minst favorittene fra Banzha. Du får også en grundig innføring i hvilke sauser og krydder du bør ha i hus før du setter i gang.
Lag skikkelig gode wontons eller en rask stekt ris, prøv auberginesalat, eller bryn deg på festretten Løvehode. Dette er boken for deg som vil lære å lage knallgod kinesisk mat hjemme, akkurat slik de lager den i Kina.
Spennende bok
Dette var absolutt en fin og spennende bok for en som er så glad i kinamat som jeg er. Her får du forklaring av ingredienser og utstyr. Du får drikketips, oppskrifter på krydder og gode tilbehør – og selvfølgelig oppskrifter.
En rett jeg ofte har spist på diverse kinarestauranter er Kylling Gonbao, og den fantes i denne boka. Da var det jo bare å sette i gang. Her i byen har vi fått en ganske ny og veldig stor asiatisk butikk, så jeg dro ned med handleliste. På den var det ukjente ingredienser, som f.eks. Chingkiang-eddik. Jeg fant det jeg skulle ha. Jeg hadde nok håpet på å finne ferdig Sichuan-pepper, men der måtte jeg fram med morteren.. og det var kanskje da det gikk feil. Retten ble sterk! Eller var jeg kanskje litt for rundhåndet med chili-pasten.
Uansett, maten smakte godt. Den enkel å lage. Oppskriften var lett å følge, og retten var vist på et stort fint bilde i tilknytning til fremgangsmåten.
Neste gang kan det hende jeg prøver på en krydret posjert biff, det ser iallfall veldig godt ut!
Info:
Forfatter: Michelle Zhao
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 207
Format: Innbundet
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs.
Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?
Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om. Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.
Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)