Skip to main content

Overgangsalderen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Lotte Hvas
Leseeksemplar fra Font

Den danske legen Lotte Hvas har forsket på overgangsalderen i flere tiår, og har interessert seg spesielt for skandinaviske kvinners opplevelser av livsfasen. På bakgrunn av disse kvinnenes erfaringer og sin egen medisinske kompetanse, har Hvas skrevet en oppløftende, lettfattelig og grundig bruksbok for alle som vil vite mer.

Hva er overgangsalderen? Hva skjer inni kroppen? Hva kan du forvente? Er dette noe som skal behandles, eller bør du la være?

Hvas opplyser om både medisinske og alternative metoder for å lindre symptomer, og hun har inkludert helt ny forskning om hormonbehandling og bivirkninger i denne utgaven. I tillegg oppklarer hun myter og misforståelser med humor og varme, og forteller om overgangsalderen i et kulturelt, sosialt og biologisk perspektiv.

Boken peker på at overgangsalderen er en naturlig livsfase da de fleste mennesker har det bra, selv om noen kan slite med symptomer og problemer. Perioden skal ikke sykeliggjøres, men heller ikke forties. Der noen kan ha behov for behandling, har andre mest bruk for råd og kunnskap.


Forfatter: Lotte Hvas
Forlag: Font
Utgivelsesår: 2018
Originaltittel: Overgangsalderen - bedre enn sitt rygte
Oversatt av: Bodil Engen
Antall sider:
Format: Ebok
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Jeg har aldri sett noen bok om overgangsalderen før, så det var veldig spennende når Font informerte om denne boka.

Endelig! Her får du masse nyttig informasjon basert på mange kvinners erfaringer, og kanskje svar på en del av det du har lurt på.

Overgangsalderen er en periode ingen av oss kvinner kommer utenom dessverre. Jeg sier dessverre, for alt man hører er som regel negativt. Men er det virkelig bare trist og dumt?

Overgangsalderen starter i snitt hos en kvinne når hun er 51,4 år, står det i boka, men det er individuelle forskjeller. Den er påvirket av arvelige faktorer, men du trenger nødvendigvis ikke følge i samme spor som din mor. Symptomene og opplevelsene er mer påvirket av hvordan kvinnen lever og tenker enn arv. Husk også at du ikke legger alle symptomer til "overgangsalder-sekken". Hovedsymptomene for denne er hovedsakelig blødningsforstyrrelser, hete- og svettetokter og slimhinneforandringer.

Går du på p-piller, så vil du ikke merke noen symptomer. I boka blir man anbefalt å fortsette på disse til man er ca 52 år, og deretter slutte for å se om man får menstruasjon eller evt hetetokter.

Les boka - så ser du at ikke alle har like sterke plager og lengden på plagene varierer også! Kanskje denne perioden i ditt liv ikke blir så fæl som du trodde på forhånd.
 

Selv om jeg har lest boka som ebok, så finnes den selvfølgelig også i "vanlig" bok.


Om forfatteren:
Lotte Hvas (f. 1954) har vokst opp i Norge og i Danmark, og bor i dag i Præstø i Danmark. Hun har 25 års erfaring som praktiserende lege, og hun har forsket på kvinners opplevelser av overgangsalderen i flere tiår. Hvas har skrevet doktoravhandlingen «Medicin til raske – en syg ide?», og er tidligere nestleder i Det Etiske Råd.

 

Cappelen Damm