Skip to main content

Utenfor er hundene

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Gunnar Staalesen
Leseeksemplar fra Gyldendal

En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept.

Dette får Veum til å tenke på to dødsannonser han har lest de siste månedene. To av mennene som har sonet en dom i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, har omkommet på en måte som politiet har lagt til side som ulykker. Veum får nå mistanke om at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …

Med frykt for eget liv som drivkraft setter Veum i gang med å nøste opp blant gjerningsmenn og ofre i den gamle saken. Et nytt dødsfall forsterker hans mistanker, og etterforskningen bringer ham på sporet av nye brutale ugjerninger og et fortsatt aktivt nettverk av overgripere. Bit for bit nærmer han seg den overraskende løsningen på saken.


Forfatter: Gunnar Staalesen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 309
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Bøkene om Varg Veum er i kategorien "må ha" for meg. Jeg har lest dem alle sammen. Når jeg har lest de siste bøkene ser jeg alltid for meg Trond Espen Seim og Bjørn Floberg som henholdsvis Varg Veum og Jakob Hamre. Det er også lett å høre stemmene deres etter å ha sett bøkene som det har blitt laget filmer av.

Denne boka tar som flere andre i det siste, for seg et viktig tema - nemlig overgrep mot barn.

Spesielt artig i denne boka er det da Veum har et ærend i Tønsberg, og han tar kontakt med hovedpersonen i bøkene til Jan Mehlum; Advokaten Svend Foyn og kriminalbetjent Wilhelm Mørk.


Om forfatteren:
Kun 22 år gammel utga Gunnar Staalesen sin første roman, Uskyldstider, i 1969.

Forfatterskapet omfatter både romaner, skuespill og barnebøker, men det er først og fremst som krimforfatter Gunnar Staalesens navn er kjent.

Bøkene om privatdetektiven Varg Veum er utgitt i 18 land, blant andre Frankrike, England, Tyskland, Italia, Russland og Polen, og flere av bøkene er filmatisert for kino og TV.

I årene 1997–2000 utkom en bredt anlagt trilogi om Bergen gjennom det forrige århundret, en romanserie som også ble dramatisert og oppført ved Den Nationale Scene i 2002. Gunnar Staalesen har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.

Gunnar Staalesen er født 1947 i Bergen, der han fortsatt bor, og er utdannet cand.philol. med fagene engelsk, fransk og litteraturkunnskap.

 

Gyldendal