Skip to main content

Svarthuset

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Peter May
Leseeksemplar fra Goliat

Et bestialsk mord på Isle of Lewis ligner et annet mord begått på fastlandet noen måneder tidligere, og etterforsker Fin Macleod blir sendt fra Edinburgh for å bistå i saken. Fin er selv oppvokst på denne øya i Ytre Hebridene, og mordutredningen blir samtidig en reise tilbake til hans egen vanskelige oppvekst.

Fin møter personer og steder som han tidligere har flyktet fra. Det vakre, men ødslige landskapet fører ham tilbake i tiden. Klippeøya An Sgeir, fuglefjellet ute i Atlanterhavet der øyas unggutter har sin manndomsprøve på den årlige gugajakten, bærer en hemmelighet som Fin helst ikke vil vite om. Jo nærmere saken kommer en oppklaring, jo nærmere kommer han selv en farlig konfrontasjon med fortiden.

Svarthuset er første bok i Peter Mays Lewis-trilogi om etterforsker Fin Macleod.

Forfatter: Peter May
Forlag: Goliat Forlag
Utgivelsesår: 2017
Originaltittel: The Blackhouse
Oversatt av: Ragnhild Aasland Sekne
Antall sider: 362
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Peter May var faktisk en ukjent forfatter for meg til jeg begynte å se at flere bokbloggere skrev om Svarthuset. Da ble jeg også nyskjerrig på boka. Svarthuset er den første boka i en triologi, og den har fått veldig bra kritikk både fra andre bokanmeldere og i pressen.

Historien har mye fokus på etterforsker Fins barndom og så mye på selve krimhendelsen. Likevel er det hele bundet sammen på en fin måte. Personer og steder er fint beskrevet, og jeg har ingen problemer med å se stedene og personene for meg.

Det var enkelte deler jeg synes ble litt tungt å lese, men forfatteren fikk fort hentet meg inn igjen. Jeg gleder meg til å lese neste bok og følge Fin videre!


Om forfatteren:
May er en skotsk manus- og krimforfatter. Han har mottatt flere priser for sine verk både i Europa og Amerika. The Blackhouse vant blant annet den amerikanske Barry-prisen for årets beste kriminalroman i 2013. Mays første roman, The Reporter, som han skrev i en alder av 26 år har blitt en TV-serie for det britiske TV-selskapet BBC. Etter dette begynte han å skrive for TV på fulltid. I senere år har han gitt ut Lewis-trilogien samt flere frittstående bøker. Svarthuset lanseres på norsk i februar 2017.

Peter May har fått strålende tilbakemeldinger for Svarthuset i Norge med hele tre terningkast seks fra noen av landets største aviser. Svarthuset har også ligget flere uker på bestselgerlisten. Bok nr. 2, Lewismannen, ble like godt tatt i mot og ble kåret til årets krimbok av både Dagbladet og Adressa. Siste del i trilogien lanseres i 2018. 

 

Andre som har omtalt denne boka:

 

Bonnier