Papirdukkene
- Forfatter: Eva Fretheim
- Leseeksemplar fra Tiden

En nervepirrende reise tilbake til 80-tallet
Forfatteren skriver med sikker penn og et øye for detaljer, både i miljøskildringer og karakterbygging. Det er nok grunnen til at det i går ble kjent at hun ble tildelt Rivertonprisen for sin forrige bok, "Fuglekongen".
Hun vet hvordan man bygger spenning – ikke bare gjennom selve plottet, men gjennom psykologiske undertoner, usagte hemmeligheter og kreative villspor som stadig veksler på hvem vi tror morderen er. For min del traff avsløringen helt uventet.
Strukturen i romanen er godt komponert, og handlingen drives fremover med spenning. Det er tydelig at forfatteren har god innsikt i politiets arbeid – ikke så rart, ettersom hun på Krimfestivalen kunne fortelle at hun er gift med en politimann.
Velskrevet roman om skam, svik, anger – og om fortidens kraft til å forme oss. Forfatteren kombinerer krimsjangeren med psykologisk dybde på en god måte.
Husk å pakke boka med til påsketuren.
Terningkast: 5
Info:
Forfatter: Eva Fretheim
Forlag: Tiden
Utgivelsesår i Norge: 2025
Antall sider: 378
Format: Innbundet
Forlaget skriver:
For få år siden flyttet Alva Olsen tilbake til hjembygda. Nå blir hun funnet brutalt drept i det lille atelieret i låven hun har leid for en slikk og ingenting. Dermed blir fortiden – en halvt glemt 1980-talls ungdomstid – blåst liv i. Og det viser seg å være en fortid som har satt dype spor i flere av innbyggerne i den lille bygda.
Når politietterforsker Vigdis Malmstrøm blir satt på saken, finner hun flere spørsmål enn svar. Men ett spørsmål blir stående: Hvem er jenta på maleriet Alva jobbet med helt fram til sin død, hun med det nesten helt utviskede ansiktet? Og hva er det hun skjuler?
Vi har alle en historie som har vært avgjørende for hvem vi er blitt. Papirdukkene er en intenst spennende roman om en slik historie. Det er også en sylskarp psykologisk utforskning av skam, anger og hevn; og et svik så stort at det ikke er til å leve med.
Om forfatteren:
Eva Fretheim (f. 1967) er bosatt på Jeløy i Moss og jobber som journalist. Hun har master i journalistikk og har tidligere gitt ut romanen Rosa sukkerspinn. I 2022 debuterte hun som krimforfatter med Dronningland som hun mottok Mauritz Hansen-prisen "Nytt blod" for. Vinteren 2024 kom den kritikerroste oppfølgeren «Fuglekongen», mens vinteren 2025 er hun aktuell med «Papirdukkene», den tredje krimromanen med politietterforsker Vigdis Malmstrøm i hovedrollen.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Mine bokanmeldelser publiseres hovedsakelig her på nettsiden min, og noen ganger i Hverdagsnettmagasinet.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og har jobbet nesten 24 år i Skatteetaten. Nå er jeg frilansjournalist, og redaktør, i tillegg til at jeg skriver på et hemmelig prosjekt. Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring fra bokformidling. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?







6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese, men mangler noe for å nå lenger opp. Kanskje den er for forutsigbar, ligner andre, lite troverdig, eller at den ikke helt treffer meg. Normalkarakter for de fleste bøker.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Styr unna! Bruk tiden din på en annen bok.
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs ;)
Hva betyr det at en bok er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er bøker som forlag eller forfatter sender ut for eventuell anmeldelse, mange ganger uoppfordret, og noen ganger før de er tilgjengelig i butikken. Leseeeksemplarer kan likestilles med bøker man får i gave, låner på bibliotek eller kjøper selv. Man står alltid helt fritt til selv bestemme om man faktisk VIL lese boka, NÅR man leser den, om man faktisk VIL anmelde den og HVA man vil skrive. Det er reglene i Markedsføringsloven som bestemmer at dette SKAL merkes som leseeksempler.
En anmeldelse SKAL være nøytral, og uten bindinger til forlag og forfatter. Mine anmeldelser gjenspeiler min ærlige og subjektive mening, og er skrevet i mitt personlige oppsett – selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjør jeg av idealistiske grunner, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.