Hundre dager i juli
- Forfatter: Emilie Schepp
- Leseeksemplar fra Gyldendal
Kriminalbetjent Maia Bohm har nylig flyttet til Motala med sine to barn på syv og tretten år. Sammen med sin kollega, Greg Wallin, kastes hun raskt inn i en krevende etterforskning – en gammel, uløst sak som tidligere manglet fremgang. Gregs forrige partner, Sebastian, har grunnet manglende resulater sluttet i politiet.
Samtidig kjemper Maia en personlig kamp: sønnen hennes, Tim, er innlagt på sykehus med et svakt hjerte, og det viser seg at han trenger en transplantasjon. Boken balanserer mellom intens etterforskning og den sårbare hverdagen med sykt barn og ansvar for datteren Ella.
Maia bor midlertidig hos sin mor, et forhold preget av spenning og avstand. Likevel stiller moren opp, både for Tim på sykehuset og for Ella hjemme.
Etter hvert klarer Maia og Greg å nøste opp i etterforskningen og bringe sannheten frem i lyset. Parallelt følger vi utviklingen rundt Tims hjerteoperasjon, som på rørende vis veves inn i krimplottet.
Spennende, for det meste
Karakterene i boka er godt beskrevet, og jeg opplevde fort et engasjement for dem. Miljøskildringene kunne etter min mening vært litt mer levende. Midtpartiet var også noe tregt, og på ett tidspunkt ble det introdusert 5–6 nye personer over kun et par sider, noe som gjorde det litt forvirrende.
Men: Den siste tredjedelen av boka var svært spennende og godt skrevet.
Romanen berører et viktig tema, organdonasjon – og viser hvor livsforandrende det kan være for dem som venter på et nytt organ. Det er sterkt og tankevekkende. Historien inneholder samtidig alle de klassiske elementene man ønsker seg i en krimroman: et mysterium, karakterer med dybde, og følelsesmessige konflikter.
Flere ganger underveis trodde jeg at historien bygget opp til noe trist – og at jeg som leser skulle være forberedt. Det var flere steder jeg ikke klarte jeg ikke å holde tårene tilbake.
Boken fortjener en femmer på terningen, og jeg leser gjerne flere bøker av Emilie Schepp. Jeg ser frem til å møte henne på Osterøy Krimfestival i september.
Terningkast: 5
Info:
Forfatter: Emilie Schepp
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2025
Antall sider: 393
Format: Innbundet
Originaltittel: Hundra dagar i juli
Oversatt av: Kari Bolstad
Forlaget skriver:
En varm sommerdag i juli forsvinner Amanda Sundin sporløst. Nøyaktig ett år senere blir hennes mann, Johan, funnet alvorlig skadet i sitt hjem. Hvem ønsker paret vondt, og hvorfor?
Etterforsker Maia Bohm får umiddelbart saken på sitt bord da hun flytter med familien til Motala. Sammen med kollegaen Greg Wallin forsøker hun å finne gjerningspersonen. Samtidig gjør hun alt for å hjelpe sin tretten år gamle sønn Tim, som ligger på sykehuset, i akutt behov av et nytt hjerte.
For hver dag som går, blir risikoen stadig større for at Tim ikke vil overleve. Da Maia innser at sønnens skjebne avhenger av at hun løser saken, lar hun ingenting stå i veien for henne. Kanskje ikke engang sannheten.
Hundre dager i juli er Emelie Schepps første frittstående spenningsroman. En gripende, følelsesladet og uendelig spennende historie om kampen mellom liv og død.
Om forfatteren:
I 2013 selvpubliserte Emelie Schepp sin første spenningsroman og solgte 40 000 eksemplarer. Hvilket i Sverige ga henne tittelen mest fremgangsrike selvpubliserende forfatter. Etter det har serien om den gåtefulle og uforglemmelige Jana Berzelius solgt i mer enn 1,5 millioner eksemplarer verden over. Bøkene utgis i et 20-talls land, og filmrettighetene er solgt til et produksjonsselskap i Hollywood.
Bøkene fortsetter å ligge på bestselgerlistene, og Emelie Schepp er i dag en av Sveriges velkjente krimforfattere. Hun er vinner av "CrimeTime Specsaver's Readers’ Choice Award" tre år på rad, 2016, 2017 og 2018.
Emelie Schepp (f. 1979) er oppvokst i Motala, men bor nå utenfor Norrköping med mann og to barn. Hun har arbeidet mange år som prosjektleder i reklamebransjen, men skriver nå på fulltid. Emelie er aktiv på sosiale medier og er en populær blogger. Hun debuterte med Merket for livet. Hun har skrevet syv bøker med statsadvokat Jana Berzelius som hovedkarakter.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?






6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese, men mangler noe for å nå lenger opp. Kanskje den er for forutsigbar, ligner andre, lite troverdig, eller at den ikke helt treffer meg. Normalkarakter for de fleste bøker.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Styr unna! Bruk tiden din på en annen bok.
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs ;)
Hva betyr det at en bok er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er bøker som forlag eller forfatter sender ut for eventuell anmeldelse, mange ganger uoppfordret, og noen ganger før de er tilgjengelig i butikken. Leseeeksemplarer kan likestilles med bøker man får i gave, låner på bibliotek eller kjøper selv. Man står alltid helt fritt til selv bestemme om man faktisk VIL lese boka, NÅR man leser den, om man faktisk VIL anmelde den og HVA man vil skrive. Det er reglene i Markedsføringsloven som bestemmer at dette SKAL merkes som leseeksempler.
En anmeldelse SKAL være nøytral, og uten bindinger til forlag og forfatter. Mine anmeldelser gjenspeiler min ærlige og subjektive mening, og er skrevet i mitt personlige oppsett – selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjør jeg av idealistiske grunner, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.