Skip to main content

Snøengler

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Geir Tangen
Leseeksemplar fra Gyldendal

Det er iskaldt i Haugesund, sprengkulde. Ved monumentet Haraldsstøtta ligger det ei død jente, naken. Det er datteren til en av Norges rikeste menn. 

Gabriel Fjell og teamet jobber intenst med saken, og de ser at sporene peker mot Incel-miljøet, et fellesskap av menn som føler seg ufrivillig utenfor romantiske og seksuelle relasjoner, ofte preget av frustrasjon, kvinnehat og ekstreme holdninger.

Det tar ikke lang tid før det dukker opp enda ei jente, død og naken.

Kripos-etterforsker Aida Ibrahim kommer for å bistå. Og drapsmannen, han er enda ikke ferdig. Hvem blir neste offer?


Tangen drar meg rett inn i lesemodus

Dette er tredje bok om Gabriel Fjell, og som alltid leverer Tangen et solid språk. Kanskje ikke så rart, med tanke på hans bakgrunn som norsklærer. Person- og miljøskildringene er gode, og språket er krydret med fine metaforer.

Jeg har hatt en periode hvor jeg ikke har hatt tid til å lese så mye, men denne boka sugde meg inn fra første side. De første 150 sidene forsvant i et jafs. Tangen har tydeligvis en egen evne til å holde leseren fast, for dette har jeg også merket med hans tidligere bøker.

Likevel dalte engasjementet noe etter hvert. Ikke fordi historien ble mindre spennende eller kjedelig – men fordi det var så mange personer og sidehistorier å forholde seg til. Det stjal litt av fokuset til hovedhistorien. Karakterene har riktignok ulike navn nok til at man klarer å skille dem fra hverandre, men noen av birollene kunne kanskje vært tonet ned for å holde spenningen mer fokusert. Og noen detaljer kunne kanskje vært kuttet?

Hovedhistorien satt derimot som et skudd, og slutten kom som en  overraskelse. Her håper jeg virkelig ikke siste ord er sagt, det kan det ikke. Med sin forrige bokserie skrev Tangen en trilogi. Denne gangen håper jeg at det blir mange flere bøker om Gabriel Fjell.

Jeg gleder meg allerede til neste.

 
For ordens skyld: Jeg kjenner forfatteren, men har skrevet anmeldelsen så objektivt som mulig

 

 Terningkast: 4+

 

Info:

Forfatter: Geir Tangen
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2025
Antall sider: 357
Format: Innbundet


Forlaget skriver:

Det er januar og kuldebølge i Haugesund. En iskald morgen blir en kvinne funnet frosset i hjel ved Haraldsstøtta, Norges Riksmonument. Hun er kledd naken, dekket av rim og plassert i snøen som om hun har lagd en engel. Kvinnen viser seg å være datteren til en av Norges rikeste og mektigste menn; skipsrederen Fritz Evensen. På funnstedet finner etterforskerne flere spor som peker mot menn som hater kvinner. Et av dem er en plastengel med påskriften St. Elliot – et viktig symbol for incel-miljøet. Så dukker en ny død kvinne opp på akkurat samme måte. Denne gangen i den lille bygda Vikedal, og det er ei 16 år gammel jente.

De grusomme drapene ryster Gabriel Fjell og resten av politikammeret i Haugesund. Fra Oslo får de hjelp fra Kripos-etterforsker Aida Ibrahim, men snart begynner trusselen å peke i retning av at drapsmannen bare så vidt har begynt på sin vendetta. Ingen vet hvem som blir neste offer, og denne gangen kan det ramme Gabriel hardere enn noen gang før.




Om forfatteren:

Geir Tangen (f.1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996.

GEIR TANGEN (f. 1970) er fra Øystese i Hardanger, men har vært bosatt i Haugesund siden 1996. Han er utdannet allmennlærer og jobber i ungdomsskolen. Han har også jobbet som frilansjournalist i radio, TV og aviser siden 1990, og driver en av Norges største krimblogger der han skriver om kriminallitteratur og anmelder krimbøker.

Geir Tangen debuterte med krimromanen Maestro i 2016 og gjorde umiddelbar suksess. Boken har et samlet salgstall på over 90 000! Maestro og oppfølgerne Hjerteknuser (2017) og Død manns tango (2018) er til sammen utgitt på fjorten språk.

Vargtimen, den første boken om overbetjent Gabriel Fjell, kom ut i 2021

 



Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Mine bokanmeldelser publiseres hovedsakelig her på nettsiden min, og noen ganger i Hverdagsnettmagasinet.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og har jobbet nesten 24 år i Skatteetaten. Nå er jeg frilansjournalist, og redaktør, i tillegg til at jeg skriver på et hemmelig prosjekt. Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring fra bokformidling. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?



6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese, men mangler noe for å nå lenger opp. Kanskje den er for forutsigbar, ligner andre, lite troverdig, eller at den ikke helt treffer meg. Normalkarakter for de fleste bøker.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Styr unna! Bruk tiden din på en annen bok.

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)

Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs ;)


 
Hva betyr det at en bok er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er bøker som forlag eller forfatter sender ut for eventuell anmeldelse, mange ganger uoppfordret, og noen ganger før de er tilgjengelig i butikken. Leseeeksemplarer kan likestilles med bøker man får i gave, låner på bibliotek eller kjøper selv. Man står alltid helt fritt til selv bestemme om man faktisk VIL lese boka, NÅR man leser den, om man faktisk VIL anmelde den og HVA man vil skrive. Det er reglene i Markedsføringsloven som bestemmer at dette SKAL merkes som leseeksempler.

En anmeldelse SKAL være nøytral, og uten bindinger til forlag og forfatter. Mine anmeldelser gjenspeiler min ærlige og subjektive mening, og er skrevet i mitt personlige oppsett – selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjør jeg av idealistiske grunner, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 

Gyldendal