Den blå timen
- Forfatter: Paula Hawkins
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Et mystisk menneskebein integrert i en skulptur setter i gang en etterforskning som fører oss til den isolerte øya Eris. Kunstneren Vanessa er død, og stiftelsen Fairburn, ledet av Sebastian og Douglas, har arvet kunstverkene. Benjamin Jefferies, som jobber for stiftelsen, får i oppdrag å finne flere av Vanessas savnede verk.
Nå arrangeres utstillingen "Skulptur og natur", med kunsten til Vanessa. Men hvor er resten av verkene? Er de fortsatt i huset hennes? Benjamin drar til Eris, øya hvor kunstneren bodde. Det er ikke helt enkelt, han må tilpasse seg tidevannet, for veien ut dit ligger tidvis under vann.
På øya finnes kun ett hus, der kunstnerens venninne Grace bor alene, omgitt av øyas stemningsfulle atmosfære.
Boka er spennende
"Den blå timen", er en psykologisk thriller, hvor du raskt dras inn i handlingen. Boka har blitt en internasjonal bestselger, og fått kommentarer som pageturner. Forfatteren, kjent fra "Piken på toget", leverer nok en intens historie med høyt tempo.
Jeg lot meg fascinere av settingen på Eris, med tidevannet som både begrenser og påvirker handlingen, og lager et stemningsfullt bakteppe. Forfatterens evne til å skrive spennende historier er åpenbar, og jeg ble stadig lokket tilbake til boken.
Likevel savnet jeg noen flere overraskelser underveis. Som stor fan av psykologiske thrillere, forventer jeg å bli lurt, men her var noen løsninger for åpenbare. Sannsynligvis skyldes det ikke noe i teksten, men at jeg har lest mange bøker i denne sjangeren, og blitt mer oppmerksom på ulike twister. Jeg klarer iallfall ikke å peke på hvordan noe kunne vært gjort annerledes. Det trenger ikkke være noen stor svakhet, og hvis en bok faktisk klarer å overraske meg, er det et stort pluss.
Jeg liker forsiden, som passer godt til bildene man danner seg av stedet.
Alt i alt er "Den blå timen" en solid thriller. Den leverer god underholdning, selv om den for meg manglet de store overraskelsene. Boka anbefales til både fans av forfatteren og lesere som liker nervepirrende mysterier i stemningsfulle omgivelser.
Terningkast: 4+
Info:
Forfatter: Paula Hawkins
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2025
Antall sider: 297
Format: Innbundet
Originaltittel: The Blue Hour
Oversatt av: Line Gustad Fitzgerald
Forlaget skriver:
Den blå timen av Paula Hawkins, forfatteren av sensasjonen Piken på toget, har skrevet et mesterstykke av en roman som stiller brennende aktuelle spørsmål om ambisjoner, makt og kjønn. Boka forsterker Hawkins plass som en av Storbritannias mest nyanserte, kraftfulle og stilsikre historiefortellere.
På øya Eris er det kun ett hus, en innbygger – og en vei ut. Tolv timer om dagen skjermer tidevannet øya fra det skotske fastlandet. Den anerkjente, avdøde kunstneren Vanessa bodde her ute. Hennes notorisk utro mann forsvant sporløst for tjue år siden. Nå holder Grace til på øya, hun var Vanessas fortrolige venn gjennom mange år. Men da de finner et menneskebein i en av Vanessas kunstinstallasjoner i London, er det noen som begynner å oppsøke Grace for å finne svar.
Om forfatteren:
Paula Hawkins jobbet som journalist i femten år før hun ble heltidsforfatter. Paula er født og oppvokst i Zimbabwe, flyttet til London i 1989 og bor i dag både i London og Edinburgh. Piken på toget ble et internasjonalt fenomen og har solgt 23 millioner eksemplarer over hele verden. Den lå over 100 uker på New York Times bestselgerliste - hvorav 40 uker på førsteplass. Romanen er utgitt i over 50 land og oversatt til 46 språk. I Norge lå pocketutgaven på bestselgerlisten i ni måneder i strekk. Boken er filmatisert med Emily Blunt i hovedrollen.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Mine bokanmeldelser publiseres hovedsakelig her på nettsiden min, og noen ganger i Hverdagsnettmagasinet.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og har jobbet nesten 24 år i Skatteetaten. Nå er jeg frilansjournalist, og redaktør, i tillegg til at jeg skriver på et hemmelig prosjekt. Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring fra bokformidling. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese, men mangler noe for å nå lenger opp. Kanskje den er for forutsigbar, ligner andre, lite troverdig, eller at den ikke helt treffer meg. Normalkarakter for de fleste bøker.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Styr unna! Bruk tiden din på en annen bok.
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs ;)
Hva betyr det at en bok er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er bøker som forlag eller forfatter sender ut for eventuell anmeldelse, mange ganger uoppfordret, og noen ganger før de er tilgjengelig i butikken. Leseeeksemplarer kan likestilles med bøker man får i gave, låner på bibliotek eller kjøper selv. Man står alltid helt fritt til selv bestemme om man faktisk VIL lese boka, NÅR man leser den, om man faktisk VIL anmelde den og HVA man vil skrive. Det er reglene i Markedsføringsloven som bestemmer at dette SKAL merkes som leseeksempler.
En anmeldelse SKAL være nøytral, og uten bindinger til forlag og forfatter. Mine anmeldelser gjenspeiler min ærlige og subjektive mening, og er skrevet i mitt personlige oppsett – selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjør jeg av idealistiske grunner, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.