Skip to main content

Svikere

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Espen Skjerven
Leseeksemplar fra forfatteren

Det er tirsdag natt. Det er kaldt, og uhyggelig. Klokka er ti over tre, da vi tas inn i handlingen på Sandnes gravlund. Noen er i ferd med å grave opp et lik, usett i den mørke natta.

Tidlig neste morgen rapporteres det om gravskjending, og politioverbetjent Tom Grayston drar ut til gravlunden. Der finner han en tom kiste tilhørende en kjent person.  

Det var kroppen til Helge Egeland som var stjålet. Da han levde var han konsernsjef i det kjente oljeselskapet, Muskox Oil AS. Egeland ble spesielt kjent noen år tidligere i forbindelse med drap og korrupsjon under oljeleting i regnskogen, den såkalte Kongo-saken. Selskapet ble frikjent, men to dager senere ble Egeland meldt savnet, og deretter funnet død i en grøftekant. Seks uker senere ble altså liket stjålet.

Chris Møller fra Kripos blir tilkalt for å jobbe med denne spesielle saken hvor ingen var drept, men liket måtte finnes. Sammen med Tom Grayston etterforsker de saken, som viser seg å være ganske kompleks.

Er det et tilfeldig lik som er stjålet, eller ligger det mer bak handlingen?

 

God leseopplevelse

Boka spinner videre på historien i forfatterens forrige bok «Kleptokratiet» hvor handlingen hovedsakelig foregikk i Kongo, en bok jeg likte veldig godt. Jeg liker også karakteren Tom Grayston godt.

Denne gangen er vi i Norge, hovedsakelig i oljebyen Stavanger, i Sandnes og på Jæren, et bakteppe som passer perfekt for handlingen.

I min anmeldelse av forfatterens forrige bok kommenterte jeg at det var en litt treg start, det kan jeg ikke si om denne boka. Med boka «Svikere» har Espen Skjerven absolutt klart det igjen. Dette er krim på øverste hylle, hvor alt en god bok skal inneholde kan krysses av.

Å lese boka er litt todelt. På den ene siden var historien så oppslukende at jeg slet med å legge den fra meg, samtidig ville jeg at boka ikke skulle bli ferdig. Jeg vil være i universet til Tom Grayston… lenge. Nå må forfatteren sette seg til foran pc’en igjen, for jeg vil ha mer – NÅ 😊

Historien er skrevet troverdig med en god penn. Personer og omgivelser er skildret på en god måte. Jeg vil si at bokas historie er ganske original, da jeg aldri har lest et lignende plott . Når den heller ikke er særlig forutsigbar, blir alt til sammen en veldig god leseopplevelse.

Det er ikke så mye å lure på egentlig. For «Svikere» fortjener Espen Skjerven en solid 6’er på terningen.

Boka kommer senere denne måneden, men kan allerede nå forhåndsbestilles hos Norli.

 

Terningkast: 6

 

Info:

Forfatter: Espen Skjerven
Forlag: Forlagshuset i Vestfold
Utgivelsesår i Norge: 2024
 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)

Og for ordens skyld: Jeg står for meningene mine. De er ikke til salgs.


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Liv