Skyggefolket
- Forfatter: Sigbjørn Mostue
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Et gledelig gjensyn med Even Stubberud. Denne gangen er han i tjukkeste Amazonas sammen med to svenske kvinner for å finne Skyggefolket, som lever langt inne i regnskogen. Noen viktige dokumenter skal være gjemt der, og Even vil finne disse for å hjelpe Skyggefolket fra de mange truslene de står ovenfor. For disse dokumentene er det mange som ønsker å få tak i.
Det er selvsagt ikke en ufarlig ferd, og på veien må Even kjempe mot både krigere, sykdom og mennesker som ikke er til å stole på.
Også utenfor regnskogen skjer det ting som øker pulsen hos leseren. Det foregår et cyberangrep, og sjef for forsvarets etteretningstjeneste, Elna Husøy gjør det hun kan for å forhindre det. Også her blir Even innblandet, og han blir involvert da norske myndigheter inngår en avtale med presidenten i Venezuela, Andrés Palomo, en person russerne ønsker å fjerne fra jordens overflate.
"Guttebok"
En historie full av action, spesielt når Even Stubberud er ute i "bushen" hos Skyggefolket. Det var det partiet av boka som jeg likte best – og så slutten da! En overraskende slutt som jeg ikke hadde sett komme, og som gjorde at inntrykket mitt av boka steg et hakk.
Jeg følte nemlig at denne historien bar preg av å være en "guttebok", uten at jeg helt kan forklare hva jeg legger i det, litt sånn krigersk kanskje.
Uansett, så liker jeg skrivestilen til forfatteren, og jeg liker Even Stubberud. At Sigbjørn Mostue kan skrive gode historier har han bevist gjennom alle de tre bøkene jeg har lest av han.
De to forrige "Himmelen skal gråte blod" og "Taus savanne" leste jeg for noen år siden. Det er ikke noen tvil om at forfatteren har evnen til å holde leseren limt inn boksidene til siste ark er snudd.
Jeg vurderte litt fram og tilbake om jeg skulle gå for 4 eller 5, men endte opp med å legge vekt på det engasjerende partiet i regnskogen, og den fantastiske slutten, og da måtte det bli en 5'er.
Terningkast: 5
Info:
Forfatter: Sigbjørn Mostue
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 334
Format: Innbundet
Forlaget skriver:
I 2019 utga forfatteren den Riverton-nominerte thrilleren Himmelen skal gråte blod, og i 2022 kom oppfølgeren Taus savanne, hvor filmrettighetene er solgt for begge bøkene.
I denne tredje boken møter vi igjen sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, Elna Husøy, og tidligere spesialsoldat og etterretningsoffiser, Even Stubberud. Sistnevnte på vei til hjertet av Amazonas. Sammen med to svenske sosialantropologer og deres livvakt skal han oppsøke det mytiske Skyggefolket – en stamme som holder til på den venezuelanske siden av regnskogen og som skyr kontakt med omverdenen. Hos dem skal en avdød geolog ha gjemt informasjon om uendelige rikdommer i regnskogen – informasjon som både venezuelanske myndigheter og stormaktene USA og Russland kappes om å få tak i.
Parallelt skjer et voldsomt cyberangrep mot Norge, og det er åpenbart at russerne står bak. Norske myndigheter har fremforhandlet en avtale mellom sittende president i Venezuela og landets opposisjonsleder, Andrés Palomo. Men beskjeden fra russerne er klar: Hold dere unna Palomo! Også amerikanerne virker å komme på andre tanker, når konsekvensene kan vise seg å bli en fullskala krig mellom stormaktene!
Klokka tikker ned mot undertegning av avtalen. Even innser at Palomo kanskje er regnskogens siste håp. Den eneste som står mellom opposisjonslederen og snikmorderne, er ham. Det går mot et avgjørende crescendo i Oslo, og det skal vise seg at sviket har krøpet nærmere Even enn han kunne ha drømt om.
Om forfatteren:
Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innefor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.
Om meg:
Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg leser ikke bøker for å fremme forfattere eller forlag. Jeg leser kun bøker jeg selv ønsker å lese. Jeg tjener ikke penger på nettsiden, og er ikke på noen måte knyttet til forlag eller forfatter. Siden jeg ikke har bokblogg, men nettsiden Hverdagsnett inkl magasinet Hverdagsnettmagasinet bruker jeg tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.
Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.
Hvordan bestemmer jeg terningkastene?
6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)
Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?
Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om. Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.
Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.
Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)