Skip to main content

En perfekt mor

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Alex Dahl
Leseeksemplar fra Kagge

Lucy er på SFO, og da moren, Elisa, kommer for å hente henne blir hun møtt av spørsmålet:

– Kan jeg bli med Josephine hjem?

Moren hennes, Line sitter i garderoben og sier det er greit, så Elisa lar henne få bli med. Da Elisa skal hente hente datteren, blir hun oppringt med spørsmål om hun kan overnatte. De har der nemlig SÅÅ gøy. Etter litt betenkningstid blir de enige om at det er greit.

Elisa kjører tingene til Elisa, ut til det fasjonable huset på Vesterøya med utsikt utover Asnes, og panoramautsikt mot sjøen. Der er alt på stell, og Elisa tenker at de er en av familiene hvor huset alltid er presentabelt. Line er veldig hyggelig, og Elisa får et champagneglass før hun drar hjem (og nei, heller ikke i Sandefjord er koblingen bil og alkohol tillatt… ) Line kunne vært min venninne, tenker Elisa, for hun får et veldig godt inntrykk av henne.

Dagen etter skal Lucia hjem. Timene går uten et livstegn fra hverken datteren eller Line. Elisa er på jobb, som flyvertinne i Nordic Wings. Mannen Fredrik har fått beskjed at Lucia blir der litt til, og skal kjøres hjem klokka 15. Ingen Lucia kommer hjem. Da de ut på kvelden drar til huset, blir de møtt av et tomt hus. Det er kun en vaskehjelp der, som forteller at dette er et hus som leies ut via Airbnb. Og nå skal det komme nye leietakere... Den egentlige huseieren er en mann som bor i Stockholm.

Selvfølgelig viser det seg at Josephine aldri var skrevet inn på skolen, men var der kun for tre prøvedager. Hvor har det blitt av Lucy? Og så kommet det et brev…  

Selvfølgelig blir politiet varslet, men dette er en vanskelig sak. Også journalist Selma begynner å grave i saken, og den ser ut til å være en proffjobb, sannsynligvis med et stort nettverk bak.

 

Virkelighetsnær og skremmende

Dette er en psykologisk thriller som berører det som alle foreldre er redde for, at noe skjer med barna. En historie hvor alt ser så flott ut fra utsiden… og hvor det ligger mye gjemt bak fasaden.

Jeg kan lese mye ekkelt og skummelt, både om vold og annen uhygge. Men når det gjelder dyr eller realistiske historier om barn, da sliter jeg. Her er det nettopp et barn som blir borte, og attpåtil i mitt nærområde, noe som gir meg grøsninger langt inn i margen.

–  Man tror jo på det folk forteller oss, og at det de sier er sant. Men burde vi det? 

Historien er lettlest og superspennende. Språket er bra, og persongalleriet er oversiktlig. Historien har egentlig det meste på plass for at boka skal kunne seile inn som den perfekte krimboka. Det er imidlertid en liten ting som gir et lite trekk i karakteren:

Jeg fikk tidlig en mistanke om hvordan enkelte av tingene hang sammen, og det viste seg å stemme. Akkurat det gir et lite trekk, men jeg har ingen forslag til hvordan det kunne vært løst på en annen måte. Hva det var, kan jeg jo heller ikke fortelle :) Det gir unansett ingen negative konsekvenser for selve leseopplevelsen.

Boka blir til TV-serie på Disney+, med planlagt premiere høsten 2024.

Terningkast: 5+

 

Info:

Forfatter: Alex Dahl
Forlag: Kagge
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 435
Format: Innbundet

 

Forlaget skriver:

Thrilleren “En perfekt mor” er både gripende og ulidelig spennende. Alle foreldres mareritt blir virkelighet når lille Lucia forsvinner fra sitt første overnattingsbesøk.

Elisa Blix skal til å hente datteren Lucia på skolen i det Lucia blir invitert med hjem til den nye jenta i klassen, Josephine. De to jentene er allerede som erteris, og Josephines mor er tillitvekkende -vakker, velkledd og trivelig. Når hun senere samme ettermiddag ringer og forteller at Lucia gjerne vil sove over, kjører Elisa innom med overnattingsutstyr og konstaterer at alt er som det skal i det hyggelige hjemmet. Hun gir jenta si en nattaklem. Dagen etter er Lucia sporløst forsvunnet.

I “En perfekt mor” gransker Alex Dahl hva som skjer når en tilsynelatende gjennomsnittlig, lykkelig familie, blir kastet ut i en livsomveltende situasjon. Hvem har tatt datteren deres, og hvorfor?Om forfatteren:

Alex Dahl er norsk-amerikansk krimforfatter og kosmopolitt. Hun har utgitt en rekke bøker med suksess i Storbritannia og USA, og er oversatt til flere språk. Liv, levende, død er den første boka som ble utgitt i Norge, og hun oversatte den selv til norsk.

Alex vokste opp i Oslo og har både norsk og engelsk som morsmål. Hun har studert russisk, tysk og internasjonale studier i Oslo og Moskva, og har en utdannelse i kreativ skrivekunst fra Bath Spa University. Debutboka hennes, The Boy at the Door, ble kortlistet til den prestisjetunge krimprisen CWA Debut Dagger. Sommeren 2024 skal en av Dahls bøker, Playdate eller En god mor på norsk, filmatiseres som TV-serie, med en stor amerikansk strømmeaktør som produsent.


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Kagge