Skip to main content

Redebyggeren

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Merete Junker
Leseeksemplar fra Gyldendal

Mette Minde er tilbake. Hun kommer til Vest-Telemark da hennes onkel er død. En onkel hun ikke kjente til. Moren til Mette er død, og hun brøt kontakten med broren lenge før Mette ble født. Mette vet ingen detaljer om morens fortid, og enda mindre om onkelen, eller fetteren som også er død. Nå har Mette arvet en gård med hunder, hester og en stor skog.

Det som gjør saken mer uhyggelig er at onkelen ble drept – skutt da han var ute på luftetur med hunden, Frisk. Mette flytter midlertidig inn på gården, men føler seg ikke trygg. Hvem var det som drepte onkelen og hvorfor? Er den samme personen nå ute etter Mette?

Mette blir nysgjerrig på morens fortid, journalist som hun er. Desto nærmere hun kommer sannheten, desto mer utrygg føler hun seg.

Onkelen hadde etterlatt seg et testamente, og han har også tatt regi over egen begravelse og bestemt hvem som skal innkalles til et minnesamvær. Da dette avholdes kommer en ny advokat på banen, og det viser seg at det foreligger et nyere testamente.


God historie

"Redebyggeren" er forfatterens syvende bok. Den er en god og velskrevet historie, og jeg likte den godt. Den er lettlest, og det er enkelt å bli med i handlingen, og tro på den. Jeg ser lett stedene for meg. Det er fint å være tilbake sammen med Mette Minde. Håper at det kommer flere bøker med henne nå som hun har gjort comeback.

Det var vanskelig å lande på et terningkast denne gangen. Jeg vurderte litt fram og tilbake, og jeg kan ikke helt sette fingeren på hvorfor, men jeg landet til slutt på en sterk 4'er. Det er ingenting i veien med boka, og den er ikke forutsigbar, men den kunne kanskje likevel vært krydret med litt mer spenning.


Terningkast: 4/5

 

Info:

Forfatter: Merete Junker
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge:
Antall sider: 304
Format: Innbundet

 

Forlaget skriver:

Gårdbruker Einar Engelmark blir funnet skutt og drept i skogen utenfor Seljord. Til sin store overraskelse er journalist Mette Minde nærmeste arving til Engelmarks gård, hester og skogseiendommer. Men hvem var egentlig denne ukjente onkelen hennes – og hvorfor brøt moren all kontakt med ham før Mette ble født? Motvillig må Mette forlate Finnmark og vende tilbake til Telemarkslandskapet og bygda moren forlot. 

Med Redebyggeren gjør Mette Minde comeback, i en spennende kriminalfortelling om hva som kan skje i et bygdesamfunn, når mørke hemmeligheter fra fortiden kommer fram i lyset.Om forfatteren:

Merete Junker (f. 1959) debuterte i 2008 med Jenta med ballongen, som ga henne prisen for beste krimdebutant på Kongsberg Krim. Redebyggeren er hennes sjuende krimroman, og de fleste av dem følger journalist Mette Minde i Grenlandsområdet. For Venuspassasjen (2014) ble hun nominert til Rivertonprisen.  

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har ALT jeg ser etter i en bok. Den Må være godt skrevet. Historien må være interessant og spennende, og den må ikke være for forutsigbar. En bok du kan glede deg ekstra til.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En normalt bra bok som er verdt å lese. Veldig mange bøker fortjener denne karakteren.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er for "lett", kanskje fremdriften går for tregt – eller den har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis kjedelig, dårlig språk, lite troverdighet og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Når jeg leser, prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener terningkast 4 eller bedre. Livet er for kort til å lese dårlige bøker ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal