Skip to main content

Kvinnen i etasjen over

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Freida McFadden
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Sylvia er på vei til et jobbintervju, men blir forhindret. Tilfeldighetene vil at hun møter på sjarmerende og velstående Adam, som er ute etter noen som kan hjelpe til med hans kone, Victoria.

Sylvia kan bo gratis i det fantastiske huset deres, men det ligger ganske avsides, på Long Islands. Sylvia har en dårlig magefølelse, men jobben er godt betalt, og hun sliter økonomisk. Dessuten er jo dette en fin mulighet til å få større avstand til eksen, som aldri lar henne være i fred. Hun takker ja, for dette er jo en bra jobb. Er det ikke?

Selvsagt smelter Sylvia for sjarmen til Adam, men så lenge Victoria ikke vet noe, går det vel bra?

Victoria var tidligere en vakker og elegant dame, med mange drømmer. Da hun fant den superkjekke Adam, og giftet seg med han, ble livet perfekt... men så skjedde en ulykke. Hun falt ned en bratt trapp hjemme i deres nye hus. Hun endte opp med at halve kroppen ble lam, og taleevnen ble sterkt redusert. Hver dag har hun en hjemmesykepleier, men Sylvia skal ordne mat og "være der" for henne.

Victoria er ofte veldig trøtt, og sliter med å få i seg mat, men Sylvia finner fort ut at Victoria kan mer enn Adam tror. Da Sylvia får lese Victorias gamle dagbok som er skrevet "til hennes framtidige barn", blir hun kastet ut i et tankekaos, og spørsmålet er om hun skal reise hjem eller bli.

Artig og kreativt
Spennende og lett thriller som er perfekt når du sitter litt ute nå i penværet. Historien er ikke av de mest originale, eller særlig troverdig – men den er i en sjanger jeg liker veldig godt.

Plottet er artig og kreativt, men også forholdsvis forutsigbart. Selv om jeg hadde tanken om at jeg kunne bli lurt i hodet, så satt jeg tidlig med en mistanke om både løsningen og en av twistene. Det gjør ingenting, for det er jo det andre i historien som er spennende i en bok som dette, og man vet jo aldri om man har rett... eller blir lurt. På slutten kommer en overraskelse som jeg ikke hadde sett for meg. 

Uansett er det en fin og underholdende bok som jeg "slukte hel", og koste meg masse med.

Terningkast: 4+

 

Info:

Forfatter: Freida McFadden
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 368
Format: Pocket
Originaltittel: The Wife Upstairs
Oversatt av: Sigrunn Stokke Johnsen

 

Forlaget skriver:
Victoria Barnett har alt. En god jobb, en kjekk og omtenksom ektemann, et vakkert hjem og en plan om å fylle det med barn. Livet er perfekt. Helt til den dagen hun kommer ut for en forferdelig ulykke, og alt faller i grus.

Victoria er ikke lenger i stand til å gå, ikke spise eller kle på seg selv, ikke engang snakke. Radiusen hennes er begrenset til husets overetasje, og hun er avhengig av hjelp døgnet rundt.

Sylvia Robinson blir hyret av Victorias mann for å ta seg av henne. Hun finner snart ut at Victoria ikke er så hjelpeløs som hun er blitt fortalt. Og Victoria har noe hun desperat ønsker å fortelle … Om hun bare hadde kunnet få ut ordene.

Men så finner Sylvia Victorias dagbok gjemt i en skuff.Om forfatteren:

Freida McFadden er pseudonym for en bestselgende forfatter som har ligget på topp på Amazons og USA Todays salgslister, og er blitt et fenomen på internett. Det var med Hushjelpen hun fikk sitt store gjennombrudd, og bøkene hennes er høyt elsket av veldig mange.

Hun har skrevet flere psykologiske thrillere samt humoristiske romaner fra sykehusmiljø. For hun er nemlig lege, med hodeskader som spesialfelt. Hun bor sammen med familien sin og en svart katt i et gammelt treetasjes hus med utsikt over havet, med trapper som knirker for hvert skritt man tar, og der ingen hører deg dersom du skriker. Om du ikke skriker skikkelig høyt, da.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, er litt for "lett" eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Cappelen Damm