Skip to main content

Vreden

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Alex Michaelides
Forhåndseksemplar fra Cappelen Damm

Handlingen foregår på en gresk øy. Noe som øyeblikkelig fanger interessen min, da Hellas og greske øyer er mitt favorittferiested.

Lana Farrar, den kjente filmstjernen er nå pensjonert. I kjærlighetsgave fra hennes avdøde mann, Otto, fikk hun den greske øya Aura. Etter kun to år i et ikke helt perfekt ekteskapet døde Otto brått av hjerteinfarkt, og nå er Lana gift med Jason.

Navnet Aura kommer fra den greske ville gudinnen og betyr "morgenluft" eller "brisen". Det er en liten gresk øy, ca. 20 minutters båttur unna Mykonos i øygruppa Kykladene. Det hviler en myte over øya, en lokal spøkelseshistorie. Det er ingen fastboende der, utenom oppsynsmannen Nikos, som Lana har ansatt, etter mye overtalelse. Han er en ung fisker på 25 år.

Etter Ottos død har Lana sjelden vært på Aura, men nå er hun endelig klar for å ta den i bruk igjen, og fortrenge alle dårlige minner. Hun inviterer med seg venner, samt husholdersken Agathi og Lanas sønn Leo, og drar på tur til øya.

En av vennene er Kate. Hun er også skuespiller, talentfull, kranglevoren, rotete og ikke alltid edru. Også er det Elliot Chase, fortellerstemmen i boka, som ikke er helt på god fot med hverken Kate eller Jason.

Blir det en fin tur? Nja, etter en stund blir i alle fall Lana funnet drept, og det er bare disse seks personene som er på øya, så en av dem må vel være morderen?

Gradvis blir ny informasjon fortalt, slik at du hele tiden har en sjanse til å se om du kan løse mysteriet på egen hånd...

 

Artig skrivestil

Alex Michaelides er forfatteren bak boka "Den tause pasienten" (2020) og "Jomfruene" (2022). Den første elsket jeg, med den andre var jeg litt mer lunken i min uttalelse. Så hva nå, når hans tredje bok bok er her?

Jeg liker starten på boka, den får meg interessert helt fra første side. Både innholdet og skrivestilen i åpningen lover godt for videre lesing. Elliot får meg til å føle at han er en gammel venn av meg, og at han snakker direkte til meg når han forteller historien.

Språket er godt og illustrert, så man føler seg virkelig som en "flue på veggen".

Dette er en psykologisk thriller som jeg liker godt. Forfatteren er nå tilbake i sitt rette element. Historien er ikke forutsigbar, for selv om man får mistanker, så svinger historien hele tiden, så man kan aldri vite... Stigende spenningskurve ettersom stadig mer informasjon avdekkes.

Boka legger seg pent til rette i midte av disse to andre. Den når ikke helt opp til braksussesen som første bok var, men det er ikke mye om å gjøre.

 

Terningkast: 5+

 

Info:

Forfatter: Alex Michaelides
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 302
Format: Pocket
Originaltittel: The Fury
Oversatt av: Heidi Sævareid

 

Forlaget skriver:
Fra forfatteren av brakdebuten Den tause pasienten.

«Dette er en fortelling om drap. Eller? Innerst inne er det en kjærlighetshistorie, er det ikke?
Mitt navn er Elliot Chase, og jeg skal fortelle deg en historie ulik noen annen du har hørt.»

Vreden er en følelsesladet, sjokkerende og elegant psykologisk thriller med klassiske ingredienser: kjærlighet, vennskap, skjult hat, besettelse og hevn. Romanen er et labyrintisk mysterium og er satt opp som en gresk tragedie i fem akter.

Vi møter en tilbaketrukket eks-filmstjerne og hennes berømte venner hvis spontane tur til en privat gresk øy blir snudd opp ned av et drap.Om forfatteren:

Alex Michaelides ble født på Kypros i 1977 og har gresk far og engelsk mor. Han studerte engelsk litteratur på Cambridge og fikk sin MA i manusutvikling ved filminstituttet i LA. Han har skrevet manus til flere store Hollywood-filmer. Han bor i London.

Michaelides fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med "Den tause pasienten" – som ble den mest solgte debuten i verden i 2019. Den lå over ett år på New York Times' bestselgerliste og er solgt til 49 land, noe som er rekord for en britisk debutant. Brad Pitt og Plan B har sikret seg filmrettighetene til thrilleren, som har ligget på bestselgerlistene i hele verden og har fått glimrende kritikker av internasjonal presse. Også i Norge har anmelderne latt seg begeistre og landet på terningkast 5 og 6. Forfatteren deltok på Krimfestivalen i Oslo 2020.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Cappelen Damm