Skip to main content

Samiras død

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Myriam H. Bjerkli
Leseeksemplar fra forfatteren

I denne boka er det politimannen Håkon Haakonsen fra Sandefjord som spiller hovedrollen. Håkon bor fortsatt i Vardenlia og jobber på Sandefjord politikammer.

I denne historien er hovedfokuset på kjæresten hans Sigrid, og hennes sønn David. Sigrids ekskjæreste sitter i fengsel, men nå har han rømt. På samme tid forsvinner David, og Sigrid ringer til Håkon og ber han om hjelp. Like etterpå forsvinner også Sigrid, og Håkon får en tekstmelding som han synes virker litt rar.

Fiksjon overgår aldri virkeligheten
Wow, for en bok! Dette må da lukte Riverton-mat for neste år!

Endelig var det min tur å lese boka "alle" for tiden snakker om, nemlig "Samiras død" av Myriam H. Bjerkli. Det lå i kortene at dette ville være en mørk og sterk bok. "Mørkere enn de andre bøkene hennes", har hun ved en tidligere anledning uttalt.

Og det har hun rett i. Når det er sagt, så er det faktisk sånn at mange mennesker lever med både mobbing, overgrep og vold tett innpå livet sitt. Derfor ER det veldig viktig å ikke lukke øynene for at virkeligheten for noen faktisk er enda verre enn det som fortelles i denne historien. Jeg synes forfatteren behandler temaet på en god måte, og det uten at detaljene blir mer voldsomme enn det de må være for å lage en troverdig historie.

Bjerkli skriver utrolig bra. Hun er en mester i å få historiene så spennende at man sitter som klistret fast til sidene, og prøver du å legge vekk boka – ja, da finner du deg straks tilbake i sofakroken, for dette er en sterk historie som man ikke slipper så lett, heller ikke etter at boka er ferdig lest.

Jeg synes det er veldig gøy at vi får et tilbakeblikk til de tidligste krimbøkene hennes, ved at noen av karakterene der også er med i denne boka.

Slutten kunne kanskje vært litt annerledes, men forfatteren har nok en plan ved å gjøre de grepene hun gjør.

Selv om jeg kjenner forfatteren, så er ikke min anmeldelse påvirket av det... selv om jeg akkurat nå er veldig stolt over å si at jeg kjenner henne ;)

Alt i alt, en kjempegod bok som jeg veldig gjerne anbefaler!

Terningkast: 6

Les også artikkelen min om Myriam H. Bjerkli her

Info:

Forfatter: Myriam H. Bjerkli
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 270
Format: Innbundet

Forlaget skriver:

Håkon Haakonsen er lykkelig sammen med kjæresten Sigrid og hennes sønn David. Så forsvinner begge. Sigrids voldelige ekskjæreste Muhammad har rømt fra fengselet, og en eldre dame blir kjørt ned og drept på en øde vei utenfor Sandefjord uten at noen melder seg. David har også hatt større problemer på skolen enn Håkon har kunnet forestille seg. Har alt dette noen sammenheng? Mens tiden er i ferd med å renne ut for de to menneskene som står ham nærmest, står en ting klart for ham: Han har aldri kjent den kvinnen han elsker.


Om forfatteren:

Myriam H. Bjerkli (f. 1963) er forlegger, forfatter, oversetter, selger og frilansjournalist. Bjerkli debuterte som krimforfatter i 2017 med Lille Linerle til strålende anmeldelser. For Grønnøyd monster (2022) vant hun i 2023 Sølvkniven, og hun ble nominert til Riverton-prisen samme år.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Bonnier