Skip to main content

Skallebank

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Randi Fuglehaug
Leseeksemplar fra Kagge

Journalist Agnes Tveit jobber i lokalavisa Hordaland på Voss. I den forbindelse har hun nylig laget et portrettintervju av den populære politikeren Sjur Dagestad. Under intervjuet oppdager hun noe urovekkende.

Dagen etter gjøres det klart for Smalahove-slipp. Agnes går inn i teltet for å ta noen kjappe bilder til artikkel. Da får hun se noe som får pulsen til å stige heftig. Midt blant alle sauehodene, ligger et menneskehode, og det er en hun kjenner, nemlig den samme politkeren hun intervjuet dagen før.

I letingen etter de store overskriftene til avisa, roter Agnes seg inn i saken, og snart begynner hun å motta trusler.


Vil ha mer!

Jeg hadde store forventninger til denne boka, siden forfatteren to ganger tidligere har skrevet gode bøker. Både "Fallesjuke" og "Tonedød" er bøker som lar historien henge igjen lenge. Og hun innfrir. "Skallebank" er nok en god bok.

Det er gøy å lese om fiksjon innenfor virkelige arrangementer. Smalahove, eller altså sauehode er en tradisjonsrett fra Voss. Jeg har aldri smakt det selv, og er ikke spesielt lei meg for det. I denne settingen passer bildet jeg danner meg i hodet perfekt til historien, og gjør meg nysgjerrig og spent på fortsettelsen. Selv om det kan høres grotesk ut, så er likevel ikke boka full av ekle detaljer.

Planen til Fuglehaug var at dette skulle være den tredje boken i en trilogi. På Lahlums krimfestival forrige helg fortalte hun at det kunne hende det likevel ble flere bøker om Agnes. Hun hadde iallefall ikke "lukket døra" helt for muligheten – Og DET håper jeg virkelig ikke.

Jeg liker Agnes Tveit, og vil veldig gjerne bli enda bedre kjent med henne, og det tror jeg også at innbyggerne i Voss vil, både de virkelige og de fiktive. Jeg gleder meg til å høre om hennes videre utfordringer på jobb, nå som hun også skal få ny sjef, og har fått seg litt kjærlighet på det private planet.

Selv om boka er skrevet på nynorsk, så er ikke det noe problem. Språket flyter lett og fint, og det er ingen "vanskelige" ord, så man tenker ikke over at den er skrevet på sidemål.

Bit for bit blir historien bygget opp med et spennende driv, uten dødpunkter. Selv om jeg faktisk tenkte på riktig gjerningsmann ganske tidlig, så er det ikke ødeleggende. Det var bare en liten detalj som fikk meg på tanken. Begrunnelsen derimot var en helt annen enn jeg hadde sett for meg.

Terningkast: 5

Info:
Forfatter: Randi Fuglehaug
Forlag: Kagge
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 316
Format: Innbundet


Forlaget skriver:
Journalist Agnes Tveit skal dekke det tradisjonsrike Smalahovesleppet på Voss for lokalavisa då ho får auge på eit menneskehovud blant saueskallane.

Den påtroppande ordføraren på Voss, tidlegare TV-kjendis og heimflytta vossing Sjur Dagestad, dukkar ikkje opp til opninga av Smalahovesleppet. Men hovudet hans gjer det. Det blir funne i festivalteltet, skilt frå resten av kroppen. Kven har tatt livet av – og halshogd – den populære politikaren?

"Skallebank" er Randi Fuglehaug sin tredje frittståande krimroman med handling frå vakre Voss.


Om forfatteren:
Randi Fuglehaug kommer fra Voss og bor nå i Oslo. Hun er forfatter og journalist, og har skrevet bøker for både barn og voksne. Sammen med Anne Gunn Halvorsen står hun bak ungdomsromanserien "Halve kongeriket", der den første boka, "Arvingen", ble til Netflix-suksessen Royalteen i 2022. Bøkene hennes om Agnes Tveit, "Fallesjuke" (2020), "Tonedød" (2022) og "Skallebank" (2024) er kritikerrost krim fra hjembygda Voss.


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)