Skip to main content

Hjertegress

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Johanna Mo
Leseeksemplar fra Aschehoug

Så er den nest siste boka i den svenske Ölandskrimmen her. Jeg snakker da om serien Johanna Mo skriver med Hanna Duncker som hovedperson.

Det er mange nye tråder som kommer fram. Nå får vi flere detaljer om drapet som Hannas bror, Kristoffer er mistenkt for å være delaktig i. Det var faren til Hanna og Kristoffer som ble dømt for drapet, men i forrige bok kom det fram påstander om at faren tilsto falskt kun for å redde sønnen. Nå er det rettssak, og mange nye opplysninger avdekkes.

Vi får også flere svar angående den påtente brannen på huset til Hanna. Og så klart blir vi enda bedre kjent med henne – og det kommer vel ikke som noen "bombe" at hun får en ny sak å jobbe med.

Hannas venn Ingrid tar med barnebarnet Olivia for å besøke sin gode venn, Vidar. Han er en gammel flamme, og nå har de tatt opp kontakten igjen. Isteden for et koselig besøk, må hun ringe politiet og fortelle at Vidar ligger død i senga. Alt tyder på at det har skjedd et drap.

Dette er midt i pandemiens start, og snart tester Ingrid positivt på covid. Hanna, som er 19 uker gravid får mer enn nok, både jobbmessig og privat.

Savner en prolog
Vi kommer brått inn i handlingen på Vidars siste dag – i det som er hovedsaken i historien. Når jeg begynte å lese, oppdaget jeg at det på dagen var nøyaktig ett år siden jeg leste forrige bok i serien. Ett år er lenge, og over 80 bøker er lest siden den gang. Jeg kunne ønsket meg en myk start med mer "oppsummering" fra sist, kanskje som en slags prolog. Man husker det jo etter hvert, men med litt hjelp hadde det vært enklere.

 

Spennende serie, og snart avsløres alt
Jeg liker språket og skrivestilen til forfatteren, og måten hun bygger opp historien. Hanna Duncker virker som en god politi, og en empatisk og likende person. Historien er spennende og bygger seg gradvis opp gjennom alle bøkene i serien.

Jeg anbefaler gjerne serien. Selv gleder jeg meg veldig til siste bok.

Vanligvis tenker jeg at man godt kan lese seriebøker frittstående, men her har historien sammenheng, så start med første bok i serien, og les dem fortløpende :)

Til slutt er det fortsatt noen uløste tråder, så man fortstår at det ligger ann til en bok til. OG det vet jeg også at det blir.

Johanna Mo avslører at neste bok er godt i gang, og at det blir siste bok i serien. Hun antar at den kommer ut i Norge i starten av 2025. For dere om ikke orker å vente så lenge, så kommer den allerede i juni i Sverige, med tittelen "Brottsjön". 

Les mer om forfatteren i mitt tidligere intervju. Der får dere også vite hva som har inspirert henne til å skrive akkurat denne serien.

 Terningkast: 5

 
Info:

Forfatter: Johanna Mo
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2024
Antall sider: 414
Format: Innbundet
Originaltittel: Darrgräset
Oversatt av: Lene Stokseth

 

Forlaget skriver:

Hannas Dunckers gode venn Ingrid finner ungdomskjæresten, Vidar, død. Det er tegn som tyder på drap. Hanna og hennes kolleger i Kalmar-politiet trenger Ingrids noe motvillige hjelp når de gransker Vidars kompliserte fortid. Spørsmålet er om Ingrid virkelig har fortalt alt om forholdet.

Det hele endrer seg da Ingrid plutselig blir syk, og Hannas evne til å beholde roen blir satt på prøve. Samtidig kommer Hannas bror Kristoffer tilbake til Öland. Med sin angstfylte bagasje invaderer han Hanna og Isaks skjøre forhold. Vil sannheten komme frem om hva som egentlig skjedde for 17 år siden, da Hannas far ble dømt for drap?

"Hjertegress" er fjerde bok i Ölandsserien. En krimserie om å leve i skyggen av en forbrytelse, og om utfordringen med å kutte bånd til hjemstedet sitt.


Om forfatteren:

Johanna Mo (f. 1976) har i nesten tyve år jobbet som skribent, redaktør, foreleser, kritiker og foreleser. "Nattsangeren" var hennes åttende bok og første i Öland-serien, som utgis i 19 land, og har blitt store leserfavoritter. "Hjertegress" er fjerde bok i serien.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Aschehoug