Skip to main content

Min venn, Alice

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Mally Marlene
Forhåndseksemplar fra Cappelen Damm

Det starter med at en liten baby, Angela bortføres. Like etter blir også en fem år gammel jente tatt. Jenta får beskjed om at hun nå heter Izzy, og får et nytt hjem sammen med mama og storebror Abel. Vi følger livet til Izzy der hun blir holdt fanget i kjelleren, og utvikler et slags vennskap med "storebroren".

Parallelt følger vi de to venninnene Jessie og Alice. De er interessert i true crime-saker, og prøver seg på egen etterforskning, spesielt Angela-saken er de opptatt av. Jessie faller etter hvert av lasset, og begynner å interessere seg mer for tegning, og studier – og da skjærer vennskapet seg, og de utvikler seg i ulik retning.

Jessie er den smarte, kunstneriske og snille, mens Alice er en mørkere person som er nærmest besatt av å løse "Angela-saken". Hun liker absolutt ikke at Jessie har mistet interessen. Jessie begynner etter hvert å gjøre det hun kan for å unngå Alice.

Historien er altså tredelt, med egne kapitler for hver av de tre jentene, Izzy, Jessie og Alice.

Språket er bra og billedlig – i alle fall, ser jeg lett den spennende historien i hodet, som en liten film. Jeg vet akkurat hvordan det ser ut der personene er til en hver tid... antageligvis min personlige vri. Persongalleriet er passe stort til å holde kontroll på de ulike karakterene.

Psykologisk krim er jo min favorittsjanger, og denne thrilleren likte jeg godt. Sjangeren gir alltid rom for mange tanker, og enkelte ting kan man også gruble på lenge etter at boka er ferdig lest. Jeg liker å bli lurt av slike historier, og etter å ha lest veldig mye krim, er jeg glad hver gang en forfatter klarer det. Her klarte hun det – nesten. Jeg må innrømme at jeg tidlig fikk en mistanke til deler av løsningen, men den fullstendige løsningen så jeg ikke komme.

Jeg føler at det er noen små ting som ikke besvares, selv om de ikke har noen betydning – hvorfor får ikke barna komme opp i annen etasje hos kidnapperen f.eks?

Ellers synes jeg det er godt gjort av forfatteren å holde kontroll på alle trådene, for å knyte dem fint sammen til slutt.

Dette er en bok jeg veldig gjerne anbefaler videre.

Terningkast: 5

Info:

Forfatter: Mally Marlene
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2024
Format: Jeg leste den som forhåndseksemplar på ebok

 

Forlaget skriver:

"Min venn, Alice" er en psykologisk thriller som utforsker forstyrrede menneskesinn og de fatale konsekvensene dette kan utløse. Fortellingen er visuell og fengslende.

I sentrum står en uløst babyforsvinningssak fra 90-tallet, og venninnene Jessie og Alice, som sammen har en ekstrem interesse for True Crime-saker. Men når Alice blir helt besatt av å løse «den sovende baby-saken», opplever Jessie at vennskapet med Alice blir mer og mer truende. Parallelt følger vi historien om lille Izzy som 5 år gammel blir bortført av en tenåring. Kidnapperens mor har som mål at Izzy skal delta og vinne de store pengepremiene i skjønnhetskonkurransene for barn.


Om forfatteren:

Mally Marlene (f.1992) er en norsk forfatter og filmskaper. Hun har en BFA (bachelor of fine arts) i film fra Long Island University i New York og tar for tiden en master i screenwriting i London. I 2021 debuterte hun med spenningsromanen "Dr.Stravinsky" (selvpublisert) som ble innkjøpt av kulturrådet og var delfinalist i årets ulest.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Cappelen Damm