Skip to main content

Mordene på verdens ende

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Kjell Arvid Nilssen
Leseeksemplar fra Forlagshuset i Vestfold

I starten tar forfatteren oss med tilbake til år 1536, i byen som da het Tunsberg. En kirke står i brann, og vil følger Olav og Anna på den lange ferden ut til Verdens Ende.

500 år senere, i Tønsberg, møter vi en vennegjeng som har kjent hverandre siden de var små. En av dem har en hytte på Tjøme, og dit drar de sammen på tur. De har vært der mange ganger i oppveksten, og de har alle hørt den gamle historien om Olav. De har til og med laget seg en slags tradisjon om å samles hver sommer og snakke om historien.

I år blir ting litt annerledes, for det er ikke alle som kommer levende hjem.

Krim til juleferien
Jeg likte boka. Som nevnt før, er det alltid gøy når handlingen legges til mitt nærområde... eller iallefall et sted jeg har vært mange ganger. Det er sommer i boka, men jeg synes den passer godt til denne årstida. Litt varme i peisen, noe godt i glasset – og en god krim i juleferien.

Persongalleriet er oversiktelig og språket er fint. Dessuten liker jeg hvordan historien er delt opp i korte kapitler med beskrivende overskrifter.

Spenningsnivået var bra, selv om en liten detalj gjorde historien veldig forutsigbar, og jeg derfor tidlig skjønte hvem som var morderen. Historien var uansett god og original – og hadde et kreativt plott. Og det er nettopp den siste setningen som vippet karakteren opp til en svak 5'er.

Terningkast: 5-

 

Forfatter: Kjell Arvid Nilssen
Forlag: Forlagshuset i Vestfold
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 344
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:
En vennegjeng utgått på dato, i ferd med å brytes opp av indre stridigheter. Bare rester av uskyldige barndomsminner binder dem sammen, i en skjør lenge av fantasi og virkelighet. Den skal snart ryke. For midt i hyttefesten runger ekkoet fra et bestialsk som fant sted på Verdens Ende, for fem hundre år siden. Alt skulle vært glemt. Over.

Men så tar livet brått slutt for en av dem på samme sted i år 2019.

Etterforsker Stig Motland visste ikke hva som ventet da han gikk av toget på Tønsberg stasjon.


Om forfatteren:

Kjell Arvid Nilssen er oppvokst i Sørreisa i Troms, men har bodd i Tønsberg i en årrekke. Han har tidligere utgitt "Kjærlighet og død på boreriggen Oil Finder" (2007) og "Venninnepakten" (2009). "Antatt Skyldig" er en samtidskrim, farget av virkelige forbrytelser som har funnet sted i Norge i løpet av de siste ti-årene.

Denne boka, "Mordene på Verdens Ende" er forfatterens debut innen klassisk krim.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Liv