Skip to main content

Ingen lykkelig familie

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Shari Lapena
Leseeksemplar fra Gyldendal

Sheila og Fred Merton er et velstående eldre ektepar. De har tre voksne barn, Cathrine, Dan og Jenna. De to yngste sliter med økonomien, men får stadig litt tilskudd av foreldrene. Den eldste, Cathrine er lege, og har en romslig økonomi. Hun sikler veldig på herskapshuset til foreldrene, og en gang i fremtiden regner hun med å arve det, de to andre bare er opptatt av foreldrenes penger.

Faren er ikke særlig fornøyd med barna, og synes ikke dem har fått til noe særlig karrieremessig. Han er også veldig nedlatende mot dem. Denne dagen da boka starter, så er de hjemme på påskemiddag. Der er også Irena, den gamle barnepiken, som nå jobber der som vaskehjelp. Plutselig avslører faren at huset skal selges. Stemningen endrer seg totalt, og barna drar ganske fort hjem.

Dagen etter slår Irena alarm. Ekteparet ligger begge døde i huset – drept. De ser ut til å ha vært døde en stund. Politiet kommer for å etterforske saken. Sheila har blitt kvalt og Fred er knivstukket. Kniven finner han, vasket i knivblokken på kjøkkenet. Flere gjenstander er borte, og alt tyder på at det har vært innbrudd.

Det er da Audrey kommer på banen, farens søster. Hun forteller barna at Fred hadde endret testamentet til fordel for henne. Snakker hun sant? Det er ingen andre som har hørt dette. Etter hvert kommer flere hemmeligheter fram som snur rundt på mye.

Boka er en psykologisk thriller hvor mistankene går litt rundt i loop. Historien er egentlig et sammensurium av mistenkte. Alle har et motiv, og alle juger. Hvem er det egentlig som snakker sant? Og hva skjedde egentlig den skjebnesvangre kvelden da foreldrene ble drept?

Språket er helt greit, men historien er muligens litt rotete – og usannsynlig. Jeg savner litt følelser, til tross for det vanskelige forholdet, så føles historien veldig hjerteløs. Dette trekker ned for min del.

Men for all del, her er det spenning og underholdning på høyt plan. For meg var det en av de bøkene du helst vil fortsette lesingen lenge etter sengetid, kun for å vite løsningen.

Terningkast: 4+

Forfatter: Shari Lapena
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 361
Format: Innbundet
Originaltittel: Not a Happy Family
Oversatt av: Johannes Refsdal
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

I et stille, fasjonabelt nabolag blir et eldre ektepar funnet brutalt drept en påskemiddag med sine tre voksne barn på besøk. Da søsknene får den sjokkerende beskjeden om drapet på foreldrene sine, blir de dypt rystet. Eller blir de egentlig det?

Hver av dem kommer til å arve millioner. De har aldri vært en lykkelig familie, takket være en hevngjerrig far og en likegyldig mor. Skjedde det noe etter den utrivelige middagen? Var det en av dem som fikk nok av farens nedlatende kommentarer? Eller var det en utenforstående som smøg seg inn i huset den natten? Hvis en av søsknene dine var i stand til å drepe, så ville du vel visst det. Eller?Om forfatteren:

Shari Lapena arbeidet som advokat og engelsklærer før hun begynte å skrive.

Hun har tidligere publisert to litterære romaner. Naboparet og En fremmed i huset er hennes to første spenningsromaner.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal