Skip to main content

Skjebnedøgn

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jørgen Jæger
Forhåndseksemplar fra Bonnier

Det var i 2003, som Jørgen Jæger debuterte med boka "Skyggejakten", om lensmannen Ole Vik i den lille fiktive vestlandsbyen Fjellberghavn. I år – og ytterligere 14 bøker senere, feirer han 20års jubileum. Hans sekstende roman om lensmann Ole Vik, heter "Skjebnedøgn".

Ole Vik har for tiden permisjon for å ta seg av sin syke kone, men politibetjent Cecilie Hopen er i aktiv tjeneste.

– Mamma, nå er han her, den ekle fyren. Han har funnet oss, og prøver å bryte seg inn!

Det er meldingen Susanne hører når hun tar telefonen fra sin tenåringssønn, Marius. Susanne og datteren, Nora er på stranda, men sønnen ville bli hjemme. Politiet tilkalles, og er der ganske kjapt. Marius er sporløst forsvunnet, og svarer ikke på telefonen. Utenfor døra ligger en død mann.

Susanne ble nylig svindlet for mange penger av mannen sin, i tillegg har hun en stalker, en psykiatrisk pasient som er forelsket i henne. Er det noen av disse to som er død?

På siden av denne historien, foregår også et planlagt byggeprosjekt, hvor det har kommet påstander om korrupsjon.

Cecilie Hopen gjør alt hun kan i Ole Vik sitt fravær, og sammen med kollegaene i Fjellvikhavn og i Borg, har hun raskt full fokus på saken, iallefall så lenge hun får kokosboller...

Jæger skriver godt, og på en folkelig måte som appellerer til leseren. Personlig er min favoritt fra Jæger boka "Stemmen", og for meg står den som hans beste. "Skjebnedøgn" er også en god bok. (Finnes det i det hele tatt en dårlig Jæger-bok?) Historien er fylt av spenning og action, både på godt og vondt.

Fin forside som passer godt.

Jæger har nå solgt 1,2 millioner bøker i Norge, og en av landets mestselgende krimforfattere. Denne høsten har han lagt ut på en omfattende "bokhandelturné", der målet er å få besøkt alle de 479 bokhandlerne i Norge. Dette for å takke for jobben de har gjort med bøkene hans i disse 20 årene.

Terningkast: 5

Forfatter: Jørgen Jæger
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 415
Format: Pocket
Kilde: Forhåndseksemplar fra forlaget.

 

Fra forlagets omtale:
Susanne Skogen plages av en truende stalker og etterdønningenefra sitt forrige forhold. En solskinnsdag i juli finner politiet en ukjent, død mann utenfor huset deres - og sønnen til Susanne er sporløst forsvunnet. Samme helg blir lederen for miljøorganisasjonen World Warriors skutt og drept under en demonstrasjon foran Stortinget. Flere av medlemmene i organisasjonen viser seg å være i livsfare. Cecilie Hopen aner en sammenheng, og den nervepirrende jakten på en nådeløs bakmann begynner. Mens Ole Vik har permisjon for å pleie sin hardt skadde kone, må Cecilie innhente drapsmennene før det er for sent.

Om forfatteren:

Jørgen Jæger (f 1946) er en av Norges mestselgende kriminalforfattere, kjent for serien med lensmann Ole Vik i rollen som etterforsker. Serien rundet en million solgte bøker i Norge høsten 2021.

Jæger debuterte som kriminalforfatter med «Skyggejakten» i 2003, den første boken i serien om lensmannen Ole Vik & co. Hans endelige gjennombrudd kom i 2012 med kriminalromanen «Stemmen». Jæger har vært nominert til den prestisjefulle Bokhandlerprisen fem ganger. I 2018 ble han også nominert til «Sølvkniven», Randabergs egen krimpris. Jæger er oversatt til dansk, nederlandsk, svensk og tysk. I tillegg skal hans fire første bøker utgis digitalt i Finland, Polen, Spania og Russland i løpet av 2022.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Bonnier