Skip to main content

Byttet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Stefan Ahnhem
Leseeksemplar fra Aschehoug

Her møter vi to familier som bytter hus en måned i ferien. Den ene familien bor i California, og den andre i Stockholm.

Carl og Helene heter dem som drar til USA. Da de kommer fram får de en overraskelse... På bildene fremsto huset som et skikkelig drømmehus. Det tar ikke lang tid før inntrykket blir snudd opp ned. Allerede ved innkjørselen får Carl en dårlig følelse. Like etter finner de en død rotte i bassenget, og mye verre skal det bli.

Det andre paret er Scarlett og Adam, opprinnelig svenske de også. Huset de kommer til er i mye bedre stand, men et av rommene er avlåst, og det finnes ingen nøkkel. En dag er døren likevel åpen, og Scarlett finner små fragmenter av det andre parets liv. Det gjør henne nysgjerrig, men da hun begynner å rote rundt, skulle hun nok ønske at hun hadde latt det ligge. Og så er det naboene da, litt vel innpåslitne kanskje?

Jeg har sett at flere bokbloggere "slakter boka" for at den er for forutsigbar, og at de liker de tidligere bøkene til forfatteren bedre. Jeg er ikke sikker på om jeg er helt enig.

Det stemmer at deler av historien er forholdsvis forutsigbar, eller iallefall regner man med at det "er noe sånt", og det er det jo også, men grunnen og detaljene er ikke like opplagte. Likevel, så er det en god historie, som sniker seg litt under huden din – på en ekkel måte. Og det er jo mye annet som skjer på veien fra A til Å, så jeg tenker at det likevel er en historie som er verdt å lese. Samtidig noterer jeg meg at jeg aldri skal inngå noen avtale om husbytte...

Når det gjelder om denne boka er like god eller dårligere enn serien om Fabian Risk, er jeg nok ikke den rette til å uttale meg. Jeg har lest de to første bøkene. Den første "Offer uten ansikt" ga et godt inntrykk, og jeg var innstilt på å få lest hele serien. Bok nummer to "Den niende graven" fikk jeg unna ganske kjapt etterpå, men så ble det stopp. Bok nummer to nådde liksom ikke helt opp, og da har jeg ikke prioritert å gi serien et nytt forsøk.

Denne boka "Byttet", synes jeg iallefall skårer bra på språk og skrivestil, og jeg elsker psykologiske thrillere. Jeg har ingen forlag til hva som kunne vært gjort for å gjøre den mindre forutsigbar, men hadde han klart det, så hadde historien vært bedre, og kanskje terningen hadde blitt justert et hakk opp. Denne gangen landet den på en firer.

Terningkast: 4

Forfatter: Stefan Ahnhem
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 422
Format: Innbundet
Originaltittel: Bytet
Oversatt av: Henning Kolstad
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Dette var akkurat det Carl og Helene trengte. En lang ferie, for å finne tilbake til hverandre. De har funnet drømmehuset i California, og byttet bolig med et par som skal tilbringe sommeren i villaen deres i Stockholms skjærgård.

Men så snart de ankommer Santa Cruz er det noe som kjennes feil. Så huset virkelig slik ut på bildene? Og hva driver egentlig det andre paret med i deres hjem? Flaks at Carl har installert overvåkningskameraer i alle husets værelser.

Byttet er en psykologisk thriller om hvordan drømmene og fantasiene våre kan vendes mot oss, slik at vi til slutt ikke engang tør å tro på oss selv. Om hvordan løfter er til for å brytes. Og om hvordan de vakreste fasader lett kan rakne i møte med lidenskapens krefter.

Om forfatteren:

Stefan Ahnhem (f. 1966) har vært manusforfatter innen film og TV i mer enn 20 år. Han har blant annet skrevet manus til noen av Sveriges mest populære krimserier, som Wallander og Irene Huss. Hans bøker om Fabian Risk har gjort ham til en av Nordens største krimforfattere, seien har solgt over 2 millioner bøker og utgis i 25 land. Han har skrevet seks bøker i serien; "Offer uten ansikt", "Den niende graven", "Atten grader minus", "Motiv X", "X måter å dø på" og "Siste spiker".

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Aschehoug