Skip to main content

Etterpå er vi alle kloke

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jan Mehlum
Leseeksemplar fra Gyldendal

Forrige bok sluttet svært dramatisk for Svend Foyn. At han overlevde er ingen stor hemmelighet når en ny bok om Tønsbergadvokaten kom i høst, "Etterpå er vi alle kloke", heter den.

Foyn har nå et kontorfellesskap med den tidligere politimannen Wilhelm Mørk. Sammen ser de på en sak Foyn mer eller mindre fikk servert da han lå på sykehus etter ulykken i forrige bok.

Foyn mistenker at det har skjedd et justismord. Saken er foreldet, og gammelt politiarbeid ser ut til og ha vært slurvete, kanskje bevisst?

Denne gang får de også hjelp av Ute, (uttales Ote), som er en erstatning for Salvesen som døde i forrige bok. Hun er en spesiell dame som Mørk har hyret inn.

Selvsagt blir det mye dramatikk, spesielt da de kommer tett på de mulige gjerningsmennene, og snuser på de riktige stedene.

Historien er god, og har spenningselementene som må være med i en krimbok –  MEN det er nok ikke Mehlums beste bok, selv om jeg ikke klarer å sette fingeren på hva som konkret mangler.

Forfatteren skriver godt, og jeg klarer ikke la være å sammenligne han med Gunnar Staalesen. Det er nesten som man når som helst kan vente at Varg Veum stikker innom på besøk.

Etter en totalvurdering vipper terningen over til 5, såvidt.

Terningkast: 5-

Forfatter: Jan Mehlum
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 347
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Veien tilbake blir krevende for advokat Svend Foyn, etter nesten å ha blitt drept i en terroraksjon. Men på sykehuset blir han kjent med en ung mann med enda større utfordringer. Et mulig justismord på onkelen har drevet ham inn i farlige miljøer. Han trenger hjelp fra en advokat som Foyn. Og da gutten plutselig på mystisk vis dør er loddet kastet.

For mer enn førti år siden ble en attenårig jente brutalt drept i Tønsberg. Saken ble raskt oppklart. Nå er alt glemt. Foyns reise tilbake i tid blir fylt med overraskelser, drama og vold. Noe hadde foregått i den fredelige småbyen. Noe som ikke tålte dagens lys, ikke den gang, ikke nå. Ingen snakker, alle er blitt gamle, mange har gått bort. Når ett overgrep blir avslørt, kommer et nytt til syne. Mørk & Foyns nye advokatfirma får ny medarbeider, en kvinne med få skrupler.

Hva skjer med rettferdigheten når forbrytelser er foreldet? Foyn & Co knytter mysteriene opp mot aktuelle hendelser i nåtid. Justismord, påfallende svakt politiarbeid og uforståelige beslutninger fra kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Alt viser seg å ha relevans til mer enn førti år gamle hendelser i en liten by.

En fortelling om maktmisbruk. En fiksjon, men skremmende realistisk. 



Om forfatteren:

Jan Mehlum (f. 1945 i Tønsberg) debuterte med kriminalromanen "Gylne tider" i 1996. I 1998 fikk han Rivertonprisen for "Kalde hender". Hans bøker med Tønsberg-advokaten Svend Foyn i hovedrollen er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk. Jan Mehlum er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo. Han har i en årrekke arbeidet som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, og bor i Tønsberg.

 



Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 



Hverdagsnettmagasinet

6 utgaver i året


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)