Skip to main content

De forlattes hus

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Emily Gunnis
Leseeksemplar fra Bonnier

Vi er i 1956, og Ivy blir gravid utenfor ekteskap. Barnets far vil ikke ta ansvar og for familien til Ivy er dette en stor skam. Hun blir derfor sendt til mødrehjemmet St. Margaret for å føde, og deretter adoptere bort barnet. Dette koster 100 pund. Det har ikke familien mulighet til å betale. Derfor må Ivy være på mødrehjemmet og jobbe på vaskeriet i 3 år etter at barnet blir født. Hverdagen blir tøff for Ivy, og hun møter på flere utfordringer enn det hun hadde sett for seg. På mødrehjemmet blir hun kjent med en yngre jente som hun knytter sterke bånd med.

I 2017 finner journalisten Samantha et brev fra en ung kvinne som var på mødrehjemmet. Hun blir interessert i forholdet, og tenker at det kan bli en fin sak. Det er bare det at mødrehjemmet er i ferd med å rives, så hun må forte seg å undersøke mer.

Historien er ganske spennende. Det fantes nok flere slike mødrehjem, og i etterordet i boka, står det at det i 1968 fortsatt fantes 172 slike hjem, og at mange ble presset, mot sin vilje, av foreldre eller sosialarbeidere til å gi fra seg barnet.

Personlig synes jeg det er litt rart at det fortsatt var en så stor "skam" å få barn utenfor ekteskapet på den tida... Jeg synes også at historien er noe rotete. Det er mange ting å holde styr på her. Jeg kan heller ikke si så mye uten å røpe handlingen, men jeg tenker at nok er både en og to logiske brister i historien.

Jeg forsto også veldig tidlig i handlinga noe av det essensielle, og det liker jeg ikke alltid. Jeg leser jo mye, så noen ganger blir det sånn. Men for all del, handlingen er spennende. Jeg leste ut boka på en dag, da jeg bare måtte lese videre.

Les den, og døm selv!

Forfatter: Emily Gunnis
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 366
Format: Innbundet
Originaltittel: The Girl in the Letter
Oversatt av: Line Gustad Fitzgerald

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

England, 1956: Ivy Jenkins blir gravid utenfor ekteskap, og mot hennes vilje blir barnet adoptert bort. Hun har brakt skam over familien og får aldri muligheten til å forlate St. Margaret, hjemmet for ugifte mødre som hun ble sendt til.

Nåtid: Journalisten Samantha Harper snubler over et gammelt brev fra en ung kvinne som var innestengt på St. Margaret. Det som står i brevet, er svært oppsiktsvekkende, men hvis Samantha skal rekke å undersøke denne saken, må hun være rask. St. Margaret, med alle sine mørke hemmeligheter, skal nemlig rives om bare noen dager.

De forlattes hus er inspirert av virkelige hendelser som rystet Storbritannia i etterkrigstiden.


Om forfatteren:

Emily Gunnis debuterte med De forlattes hus, som er solgt til 17 land. Hennes andre roman, Kvinnen som forsvant, kom på norsk i 2021. Begge bøkene er inspirert av virkelige hendelser. Emily Gunnis har bakgrunn fra journalistikk, film og TV og bor i Sussex sammen med ektemannen og to døtre.

 

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Bonnier