Skip to main content

Speilmannen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Lars Kepler
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Joona Linna får en ny drapssak på bordet. Denne gang er det en tenåring som blir borte på vei hjem fra skolen. Fem år senere dukker hun opp - død, på en lekeplass.

Parallellt er historien om Pamela, Martin og datteren Alice. Martin sliter med posttraumatisk stress fra barndommen, men det viser seg at han kan ha sett ting som hjelper saken til Joona. Problemet er at han sliter med å snakke, og han husker svært lite av det han har sett.

 

Forlaget skriver:
En ung kvinne forsvinner på vei hjem fra skolen. Fem år senere blir hun funnet drept på en lekeplass midt i Stockholm. Gjennom overvåkningskameraer klarer Joona Linna å spore opp et øyenvitne. Når det viser seg at vitnet er en psykisk syk mann som overhodet ikke husker noe av det han har sett, kontakter Joona hypnotisør Erik Maria Bark.

Forfatter: Lars Kepler
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020
Originaltittel: Spegelmannen
Oversatt av: Henning J. Gundersen
Antall sider: 494
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Jeg har lest alle bøkene om Joona Linna, og jeg liker de godt. Den forrige boka Lazarus var jeg ikke helt overbegeistret for da det var mye ekle detaljer. Denne gangen er forfatterparet på topp igjen. Speilmannen er en intens spennende historie helt fra start, og jeg elsker den.

På et tipspunkt trodde jeg at jeg hadde løst mysteriet, og jeg hadde rett på ett punkt, men tok feil på det andre - og sånn skal det jo være. Vi vil bli lurt når vi leser krim.

Boka er forholdsvis tykk med sine 494 sider, men å lese den gikk likevel unna på et par-tre dager. Man glemmer alt rundt seg og vil bare lese videre.

Les intervju med forfatterparet.Om forfatteren:
Lars Kepler er en litt eldre, skjeggete, og menneskesky krimforfatter. Det er slik de selv beskriver ham, ekteparet Ahndoril som står bak pseudonymet. Alexander Ahndoril (f.1967) og Alexandra Coelho Ahndoril (f.1966) var begge etablerte forfattere da de bestemte seg for å skrive en krimroman sammen.

Forfatterparet hadde tidligere prøvd å skrive en barnebok sammen. Men med to sterke stemmer og hver sin forfatterkarriere bak seg, ble det bare krangel. De var begge veldig fascinert av krim som sjanger, og i 2008 lagde de en pakt om å legge sine egne forfatterskap og prinsipper til side og skape et pseudonym, en helt ny forfatter, en slags rolle for dem begge å gå inn i. Navnet ble Lars Kepler, "Lars" med inspirasjon fra den avdøde krimforfatteren Stieg Larsson og "Kepler" fra den tyske vitenskapsmannen Johannes Kepler som levde på 1600-tallet.

Lars Keplers første bok, Hypnotisøren, kom i 2009. Den ble en stor suksess, og ble filmatisert med Michael Persbrandt i en av hovedrollene. Hypnotisøren var første bok i en krimserie på til nå sju bøker som er gitt ut på til sammen 38 språk. Etter Hypnotisøren følger Paganinikontrakten, Ildvitnet, Sandmannen, Stalker, Kaninjegeren og Lazarus.

Alle bøkene handler om den finsk-svenske kriminaletterforskeren Joona Linna. Joona bruker ukonvensjonelle metoder som en hypnotisør og et medium for løse mord utført med en utspekulert ondskap. I serien om Joona Linna trekkes både han, familien hans og andre som er tilknyttet etterforskningen inn i morderens galskap. Bøkene er mørke og brutale, det utenkelige gjøres tenkbart og gir selv Alexandra Ahndoril mareritt. 1 2020 kom Hypnotisøren - Black Edition - en nyskrevet og forbedret utgave av den opprinnelige boken.

 

Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

 Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Cappelen Damm