Skip to main content

Vuggesang

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Leïla Slimani
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Myriam og Paul har begge gode jobber. De vil ha tid til venner og barn, og ansetter dagmammaen Louise. Hun er helt perfekt, passer barna, kjøper og lager mat og tar seg av husarbeid. Men bak den perfekte fasaden har Louise helt andre sider, sider man ikke vil at en dagmamma skal ha.


Forlaget skriver:
Leïla Slimanis sjokkerende bok Vuggesang er spennende som en thriller. Men det er også en original roman om klasse, rase, morskap - og om det destruktive i måten vi organiserer våre moderne liv på.

«Babyen er død. Det tok bare noen få sekunder.»

Juristen Myriam og musikkprodusenten Paul vil være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrieren, invitere venner på mat- og vinkvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige barnepiken Louise kommer inn i familien, synes alt å falle på plass: Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig for den lille familien.

Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene og den grenseløse sårbarheten til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare, nemlig barna. Helt til tragedien en dag rammer.

Forfatter: Leïla Slimani
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2019
Originaltittel: Chanson douce
Oversatt av: Thomas Lundbo
Antall sider: 203
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar

Min mening:
Ser på bokcoveret at boka har fått mye bra kritikk. Handlingen var veldig spennende - men jeg hadde litt problemer med slutten. Jeg følte ikke helt at jeg fikk svar på de spørsmålene jeg satt med i hodet, og synes den sluttet veldig brått og rart. Litt merkelig bok er min konklusjon.


Om forfatteren:
Leila Slimani (f. 1981) er en fransk-marokkansk forfatter og journalist. Hun debuterte med Dans le jardin de l’ogre («I uhyrets hage»), en roman som tematiserte sexavhengighet, og som ble møtt med svært positive kritikker i hjemlandet. Det store internasjonale gjennombruddet kom med Vuggesang, som nå er under oversettelse til nærmere 40 språk. I Frankrike vant den Goncourt-prisen, mens salgstallet begynner å nærme seg en million.

Slimani har også publisert en sakprosabok, Sex et mensonge. La vie sexuelle au Maroc («Sex og løgner. Sexliv i Marokko»).

Slimani ble i 2017 utpekt av president Emmanuel Macron som hans «personlige representant» for å promotere fransk språk og kultur i utlandet.

Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalene.

 

Cappelen Damm