Skip to main content

Den siste adventskalenderen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jenny Fagerlund
Leseeksemplar fra Gyldendal

Da Alice døde av kreft, ble søsteren Petra verge for niesen Charlie. Petra har det ikke helt enkelt. Hun mister leiekontrakten sin, og kjæresten, Nick – han tok nemlig ikke forholdet like seriøst som henne. Derfor ønsker Petra en ny start.

Petra er attpåklatt-søsteren, og en del år yngre enn Alice. Før Alice døde fortalte hun med stor overbevisning Petra om huset foreldrene hadde i Nypeviken. Dette stedet hadde Petra aldri hørt om.

Petra bestemmer seg for at det er dit hun og Charlie skal dra. De kommer frem en sen kveld da det er et fryktelig snøvær. Før de er framme ved målet, streiker motoren. De blir reddet av en dame som inviterer dem med hjem. Damen har heldigvis kjennskap til stedet Petra leter etter, og snart er de på plass i sitt nye hjem.

Det tar litt tid før de føler seg inkludert på det lille stedet, men en dag finner Petra en adventskalender utenfor døra, laget av en lokal kunstner. Hver luke gir henne en liten avsløring, og snart føler hun stor tilhørighet til stedet. En tilhørighet hun ikke hadde sett for seg på forhånd.

Varm, lettlest og hyggelig julehistorie. Historien er spennende selv om historien var ganske forutsigbar helt fra start.

Terningkast: 4

 

Forfatter: Jenny Fagerlund
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 295
Format: Innbundet
Originaltittel: Den sista adventskalendern
Oversatt av: Teje Vejrup
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Midt i en snøstorm ankommer Petra og hennes elleve år gamle niese Nypegården handelsgartneri. Et sted de aldri har besøkt, men som Petras søster fortalte om før hun døde, og ba Petra om å oppsøke dersom hun hadde problemer. Sakte begynner Petra og Charlie å venne seg til sin nye tilværelse, og Petra blir tilbudt jobb i det koselige gartneriet. De blir kjent med innbyggerne i den lille byen, men deres ankomst har vekket blandede følelser.  

En morgen ligger en adventskalender utenfor døren. Den inneholder en fortelling om byens kunstner Lily, og hver luke avslører en ny detalj om henne. Petra innser snart at byens innbyggere skjuler noe for henne, og adventskalenderen er nøkkelen til svaret. 


Om forfatteren:

Jenny Fagerlund (f. 1979) er forfatter og journalist. Hun har skrevet fem bøker innen feelgood-sjangeren. Sammen med forfatterkollega Caroline Säfstrand driver hun feelgood-podcasten "Feelgood med Jenny och Caroline".  

"24 gode gjerninger" (2021) er en herlig juleroman og hennes første bok på norsk. Hennes andre bok på norsk, "Mitt hemmelige liv" (2022), ble nominert til Årets lydbok i Storytel Awards. 

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Gyldendal