Skip to main content

En julestorm

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Camilla Davidsson
Leseeksemplar fra Aschehoug

Vi er i Stockholm rundt juletider. Her møter vi Alice som levde det perfekte livet. Hun hadde drømmejobben i et stort forlag, og en flott kjæreste som nettopp hadde fridd. Så drar de på den årlige julefesten på jobben hennes, og brått tar livet en annen vending.

Kjæresten forsvinner ut av livet hennes, og grunnet nedskjæringer under pandemien mister hun jobben. Dette klarer hun ikke å fortelle familien sin, så ovenfor dem later hun som om alt er normalt. Det sier seg vel selv at ikke går bra i lengden.

Hun har fortsatt kontakt med tidligere kollega og venninne Wilma, og hun fikser det slik at Alice kan bo i leiligheten til Wilmas mormor som har flyttet på pleiehjem.

Wilma skaffer henne også et jobboppdrag. Samuel Engmann, en tidligere krimforfatter trenger redaktør til en feelgodroman om julen. Denne skal skrives under pseudonym uten å involvere hans vanlige redaktør eller agent.

"Jul til besvær" er tittelen på boka. En mann som skal skrive feelgood, og om jul? Alice er i tvil. Dette har hun ikke lyst til, men så trenger hun desperat penger, og slår til.  Etterhvert faller hun for historien, som viser seg å ha mange likhetstrekk med hennes eget liv.

En dag får hun besøk av nabokatten, Confucius og det blir et stort lyspunkt som fører mye godt med seg.

Jeg liker denne kreative historien, som er litt en bok i boken. Jeg synes også det er gøy at Alice leser flere bøker med virkelige boktitler, som f.eks. serien om de syv søstre av Lucinda Riley og "En kjæreste til jul" av Joanna Bolouri. Dette er bøker jeg selv har lest.

Vi er stadig innom Gamla Stan og også Slussen i Stockholm. Der har jeg vært flere ganger, og gjør at jeg føler at jeg kan se for meg det Alice ser.

En koselig, varm og lettlest bok hvor romantikken flyter. Les den, og få et koselig avbrekk nå i førjulsstresset.

Noen ganger er det vanskelig med terningkast. Man kan ikke sette ulike sjangre opp mot hverandre, men bedømme dem innenfor sin kategori. Her er vi innenfor feelgood, og lett juleunderholdning, og hvor målet er å kose seg og stresse ned.

Jeg likte denne historien, og da gjør det ikke noe om det er noen småting jeg stusser ved... som å gi katten melk ;) Jeg koste meg med historien, og triller en 5'er på terningen.

Terningkast: 5

Forfatter: Camilla Davidsson
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 362
Format: Innbundet
Originaltittel: En storm i juletid
Oversatt av: Elisabeth Haukeland
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Fra bokas bakside:

Alice jobber som redaktør i et stort forlag. På fritiden planlegger hun bryllup sammen med forloveden. Men så blir tilværelsen snudd opp ned. Først svikter forloveden henne, og deretter mister hun jobben. Hun forsøker nytteløst å holde fasaden, som freelancer på hjemmekontoret. Nabojenta Poppy og katten Confucius, forsøker stadig å lokke Alice ut av ensomheten - vil de lykkes?

Et nytt oppdrag dukker opp. Samuel Engman, kjent krimforfatter, trenger hjelp til en juleroman. Alice er skeptisk, men takker likevel ja til jobben, mest fordi hun er blakk. Julen nærmer seg og Alice må ta noen valg, og kan hun lære å stole på mennesker - og kjærligheten igjen?


Om forfatteren:

Camilla Davidsson (f.1969) er oppvokst i Småland og etter mange år i Stockholm bor hun nå i Åre med sin familie. I mange år arbeidet hun med markedsføring for en rekke internasjonale firmaer. Mellom 2008 og 2016 drev hun et Bed & Breakfast på Fårö, men nå er hun forfatter på heltid.

 Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Aschehoug