Skip to main content

Sigfred

  • Anne Lise Johannessen
Leseeksemplar fra

Anne C. Eriksen har skrevet om sin morfars historie i boka "Sigfred" som kom ut i 2020. Den er basert på en bunke brev fra 1920 til 1921 som morfaren skrev til mormoren da han var i Belgia og Frankrike for å jobbe.

Sigfred ble født i Bergen i 1898, familien måtte få fattigunderstøttelse for å klare seg. Så snart han var konfirmert reiste Sigfred til sjøs, og senere til Trondheim for å arbeide som kokk på Grand hotell. Der traff han sin Astri og noen år senere giftet de seg. De hadde felles mål og ambisjoner, og i 1920 reiste han i forveien for å finne arbeid til dem begge i Sveits. Det gikk ikke som planlagt. Fremmedpolitiet var ikke interessert i at utlendinger tok jobbene fra lokalbefolkningen.
 
Interessant historie, spesielt for dem som er interessert i slektsforskning, og hvordan man levde "i gamle dager". Her får man et lite innblikk i hverdagslivet til mange av datidens eventyrlystne personer som hadde et håp om å tjene noen kroner.
 
Forfatteren har reist rundt til stedene, samt brukt arkiver i Norge og Sveits for å skrive historien.

Terningkast: 4

 

Info:

Forfatter: Anne C. Eriksen
Forlag: Eget
Utgivelsesår i Norge: 2022
Antall sider: 84
Format: Innbundet

 

Forlaget skriver:

"Sigfred" forteller en historie basert på en ung manns brev til sin kone i Kristiania i perioden 1920 og 1921. Lite går som planlagt, men han vil ikke gi seg, vil ikke miste målet av sikte. Fra Genève sender han brev til kona om at han har funnet arbeid til henne, men så må han sende telegram med kontrabeskjed. Dette skjer flere ganger. Sveits ønsker ikke at utlendinger skal ta fra dem jobbene. Etter fire måneder i underbetalt arbeid på en fin restaurant i Genève får han beskjed av fremmedpolitiet om å forlate landet innen 30.september. Hva skal han gjøre? Reise til Paris? London? Hjem?

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Egne forlag