Skip to main content

Den usynlige rusen – å stå sammen i det

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Gunn Seland
Leseeksemplar fra forfatteren

Gunn Seland har tre barn; Odd-Axel, Martin og "attpåklatten" Marte. I ungdomstiden prøvde begge guttene rus, sentralstimulerende stoffer. Odd-Axel hadde full kontroll, og ga seg etter en stund, men for Martin ble det ikke like enkelt. Han gjorde mange forsøk og var inn og ut fra sykehus og institusjoner, men kroppen spilte ikke på lag. I bakgrunnen sto mamma Gunn som en solid bauta, som aldri ga opp sønnen sin.

Her er hennes historie, som strekker seg fra guttene var små og fram til i dag.

Dette er en fin og åpenhjertig historie om en familie som sliter med rusproblematikk. Slike historier er viktig å dele, slik at andre som står i det samme slipper å føle seg alene. Bak i boka får du gode tips til hva du som forelder bør være oppmerksom på, intervju med de tre barna og litt om pårørende-rollen.

Terningkast: 5

 

Forfatter: Gunn Seland
Forlag: Skriveakademiet
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 215
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Vet du om noen som har et problematisk forhold til rus?
Har du et barn eller barnebarn som sliter?
En nabo?
Eller kanskje en venn?
Har du kjent på følelser som skam, sorg og skyld?
Du er ikke alene.

I denne boka står Gunn Seland fram med sin familiehistorie, for som hun sier: «Jeg tror det er viktig å dele. Man kommer ingen vei ved å 'ikke orke se', kjefte eller straffe. Den usynlige rusen er der likevel - bak dørene til folk i alle samfunnslag og aldre. Mitt håp er at når jeg forteller, kan andre kanskje også våge. Når vi deler historier og kunnskap om rus, blir vi sterkere og mindre redde når vi møter den.»

Rus er rus selv om vi skiller mellom lovlige og ulovlige stoffer.

I Den usynlige rusen er det de sentralstimulerende stoffene Gunn Seland skriver om, men boka kan også leses med tanke på all form for rus eller avhengighet.

Denne boka kan redde liv.

Om forfatteren:

Gunn Seland er født og oppvokst på Hønefoss. Hun er utdannet sykepleier, og har tidligere vært leder for Landsforbundet mot stoffmisbruk, i dag Ivareta, avdeling Ringerike og omegn. Gunn Seland er selv pårørende og mamma. «Den usynlige rusen» er hennes første bok.

 


 

Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Små forlag