Skeive ikoner
- Forfatter: Bjørn Hatterud, Caroline Ugelstad Elnæs og Fin Serck-Hansen
- Leseeksemplar fra Pitch
"I gamle dager" var det ikke allment akseptert av samfunnet å være homofil og lesbisk. I Den norske kirke pågikk en sterk debatt om "de skeive" hadde lov til å leve et samliv. Heldigvis har dette endret seg, og i dag er det å være homofil likestilt med å være heterofil, iallefall av de aller fleste.
Denne boka kom i stand da Fin, en av forfatterne, møtte en gammel kjenning på London Pub, og fikk behov for å dokumentere skeive ikoner mens de gamle av dem fremdeles var blant oss.
Hvordan har det vært å være homofil gjennom de ulike tiårene, og hvordan var det "å komme ut av skapet"?
I boka kan vi lese historien til både kjente og ukjente personer. Den første er presten Siri Sunde som valgte både prestegjerningen og sin kvinnelige kjæreste. Det skapte rabalder.
Maurice Budini derimot tenkte aldri over at han var homofil, men etterhvert sto han fram som 17-åring, allerede i 1960 mens det enda var forbudt å være homofil.
Sven Johannessønn Henriksen var same, og ble kastet ut fra Jehovas Vitner da han som sekstenåring skjønte at han var homofil.
Historiene til disse tre, og tjuefire andre kan du lese om i denne boka. Blant historiefortellerne finner du bl.a. forfatter Gerd Brantenberg, Espen Esther Pirelli Benestad, Brita Møystad Engseth og Kim Friele.
Fin bok om et aktuelt tema. Interessante historier og fine store fotografier.
Terningkast: 5
Oslo Pride er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, og setter fokus på like rettigheter og menneskeverd. Festivalen går over 9 dager og består av Pride House, Pride Park, Mini Pride og Pride Parade. Her kan alle være nøyaktig den de er.
Oslo Pride lages av ca 80 helårsfrivillige, og rundt 300 frivillige som trår til under festivalen. Markeringen går av stabelen 23.juni - 1. juli 2023. For mer info, se her: https://www.oslopride.no/
Forfatter: Bjørn Hatterud, Caroline Ugelstad Elnæs og Fin Serck-Hansen
Forlag: Pitch
Utgivelsesår i Norge: 2022
Antall sider: 285
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlaget skriver:
Hvordan var det å vokse opp i en tid da homofili var ulovlig? Hvordan føltes det å bli fordømt, til og med hatet, fordi du elsket noen av samme kjønn? Og hvor viktig er det ikke at disse historiene blir fortalt?
Skeive ikoner er et fargerikt generasjonsportrett som gir innblikk i livene til 29 norske pionerer, som alle har preget den skeive historien på ulikt vis. Her er utelivslegender, kunstnere, aktivister, akademikere, offentlige personer og de som har jobbet i det stille eller holdt seg i undergrunnen.
De forteller om sterke minner og tøffe erfaringer, reflekterer rundt forandringene de selv har vært med på å arbeide fram og tenker høyt om framtida. Ikke minst deler de rå røverhistorier fra opprør, fest og moro.
Min "poengskala"
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.
Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.
Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
Krimbøker | Lesetips for bokelskere |
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene | Lesedilla |
Leseglede | Lesegruppa |
God Bok! | Anbefalte barne- og ungdomsbøker |
Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember
NYHETSBREVMeld deg på her. (Maks ett pr måned)