Skip to main content

KNIVMANNEN

Tittelen gir muligens assosiasjoner til en ny bok av Anders de la Motte, men Knivmannen har blitt betegnelsen på Simen Ingemundsen, mannen som står bak alle de litterære knivprisene.

av Anne Lise Johannessen | Februar 2024 | Foto: Privat

Det begynte for 16 år siden, en ildsjel ble født i Randaberg. Forfatter, festivalsjef og juryleder Simen Ingemundsen (f. 1995) fikk øynene opp for litteratur etter en tur på kino med sin far, onkel og morfar, og siden har han aldri sett seg tilbake.

Med «Max Manus» (2008) gikk Simen fra å gå på lesekurs til å bli en lesehest, men det var først i 2013 da han opprettet «Boktimmy» at ting virkelig skjøt fart for randabergbuen.

— Det var krimforfatter Jørgen Jæger som satte meg på tanken om å starte å anmelde bøker via en bokblogg. Den gang fantes det betraktelig færre bokbloggere enn det gjør i dag, og jeg så spesielt opp til «Bokblogg-Geir Tangen». Jeg har mye å takke min gode venn Jæger for, som satte meg på dette, sier Simen, som har kjent Jæger i over et tiår.

Simen har siden anmeldt for avisa Bygdebladet, og er nå aktiv bokanmelder i lokalavisa Randaberg24.

Simen angrer ikke et sekund på de årene han har lagt bak seg i den litterære bransjen. Etter hvert fikk han kontakt med alle forlag i landet, postkassen ble daglig fylt med leseeksemplarer til fortvilelse for foreldrene. Kjelleren i barndomshjemmet ble fylt med 16.000 bøker. Det var en stor glede for Ingemundsen til tross for intens boklukt og en bok-okkupert kjeller.

— Jeg skjønner foreldrene mine i ettertid. Bøker tar plass, men en ting er sikkert: ingenting er bedre enn lukten av bøker, sier Simen.

Han har opparbeidet seg et nettverk av forlagsfolk, bokbloggere og forfattere i inn- og utland, som ga motivasjon til å fortsette, selv om det både bød på opp- og nedturer.

FESTIVAL OG KNIVER

Etter en tur til krimfestivalen i Oslo i 2017 begynte ideen om å skape en krimfestival på Randaberg å spinne. En idé som ga han hjemkommunens kulturstipend. Simen var inntil da den yngste mottakeren som hadde fått stipendet, et beløp på 10 000 kroner.

– Disse pengene kom godt med både med tanken på å huse forfattere i «den grønne landsbyen» og ikke minst til å etablere Sølvkniven, sier Simen.

Krimfestivalen har huset nasjonale krimforfattere som blant andre Jørgen Jæger, Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum, Tom Egeland, Gunnar Staalesen. I tillegg også lokale krimforfattere som Lars Helle, Gunnar Henriksen, Kaja Nygaard og Egil Foss Iversen.

— Jeg var usikker på om noen i det hele tatt ville tenne på en lokal krimfestival i Randaberg. Det lokale biblioteket sa øyeblikkelig «nei», mens «Landsbygeneralen» Svein Sørnes sa øyeblikkelig «ja». Han så potensialet og at jeg brant for litteraturen forteller Simen.

Etter at Sørnes hadde gitt tommel opp, ble flere aktører øyeblikkelig interessert. Det var en gledens dag for Simen, da kultursjef Anders Jaarvik investerte penger i festivalen fra kommunes pengesekk.

Den første kniven, Sølvkniven ble da et faktum. Forfatter Lars Helle var den som i 2018 fikk historiens første for sin bok «Ingenting å skamme seg over».

Sølvkniven har hatt nær 30 nominerte forfattere i årenes løp. Andre vinnere er Kurt Aust og Kin Wessel for "Udyr" (2019), Agnes Matre for "Iskald" (2020), Frode Eie Larsen for "Så ble det kaldt" (2021), Anne Holt for "Det tolvte manus" (2022) og Myriam H. Bjerkli for Grønnøyd Monster (2023).

— Jeg glemmer ikke da prisen skulle deles ut i 2022. Samme dag som jeg offentliggjorde vinneren okkuperte Russland Ukraina. Det er vel det året jeg har fått mest pes for noe som skulle være hyggelig. Men jeg forstår at det var skikkelig skivebom å offentliggjøre en slik gladsak på en av historiens mørkeste dager for Europa, sier Simen med et smil.

I år deles Sølvkniven ut for syvende gang. De nominerte er Ingar Johnsrud, Ørjan N. Karlsson, Geir Tangen, Samuel Bjørk, Jørgen Jæger og Ulrik Høisæther. Med på laget til å kåre vinneren har han en flott jury med tre flinke bokbloggere.

— Det er alltid kjekt å offentliggjøre de nominerte i januar, publisere vinneren i februar og dele ut prisen i mars. Da får jeg et slags fadderskap til bøkene som vinner, sier Simen.

Utvidet knivbanken

Da festivalen hadde eksistert i fem år, og overlevd pandemien, ble Gullkniven innstiftet. Den første vinneren ble Jo Nesbø.

— Jo Nesbø fikk dessverre aldri tid til å hente den, sier Simen.

Han forteller videre at neste år vandrer troféet videre. Hedersprisen vil da gå til en forfatter som har skrevet ti bøker eller flere om samme karakter, og hvor kararakteren har eksistert i minst ti år. Simen lover at hedersprisen «Gullkniven» vil fortsette å eksistere i utallige år til.

— Når prisene overlevde pandemien, og mitt pågangsmot ikke har sviktet, da kan ingen stoppe meg, forsikrer Simen.

Hans største ønske nå er en hederspris, men ser at det er mer enn han kan forvente.

– Jeg er jo den som deler ut prisene, og det er ingenting som gir meg mer glede enn det, sier han fornøyd.

Simen ga seg ikke der. I 2023 ble debutantprisen Bronsekniven delt ut til Aina Skoland for boka " Solgt" (2022), og i 2024 blir historiens første Messingkniv gitt til Anne Lise Johannessen og hennes Hverdagsnettmagasin. Sistnevnte pris etablerte han sammen med nettstedet Krimlitteratur, som drives av krimforfatter Geir Tangen. 

Under pandemien ble festivalen "Blodig Alvor i landsbyen" nedlagt, men i mars i år gjenopprettes den på Fjordbris hotell på Rennesøy utenfor Stavanger.

— Jeg har garantert fått stempelet som «knivmannen», noe som jeg er meget stolt over. Med fire kniver kan jeg ikke annet enn å glede meg over det. Jeg kommer til å fortsette i utallige år, og har sagt at jeg går for elleve nye år. For det å si 111 år blir å være for optimistisk, avslutter Ingemundsen og med et stort smil om munnen.