Skip to main content

Har du hørt...

...om den siste boka til Hanne Kristin Rohde?

"Kjærlighetssvindel" er den sjette boka i serien om politilederen Wilma Lind, men det er ikke det viktigste. Boka handler blant annet om innbrudd i hjertet, en forholdsvis ny og dessverre utbredt form for organisert kriminalitet som rammer i særlig grad kvinner, men også menn.

I "Kjærlighetssvindel" er det 50-åringen Lillian som opplever dette innbruddet i følelseslivet, når hun etter overtalelser går med på å legge ut en profil på dating-appen Elite-singles. En dag dukker kyprioteren Nikos opp på hennes facebookprofil, og spør om de skal være venner. Lillian forelsker seg i Nikos, som på sin side ikke sparer på komplimentene. Lillian drømmer om giftemål, hevn overfor ex-mannen Leo som forlot henne, og misunnelige blikk i den lille sørlandsperlen Risør, der hun drømmer å gå hånd i hånd med sin kjæreste.

Er Lillian en karikatur? Er hun naiv? Dum? Sånt skjer ikke?

Hanne Kristin Rohde var i seks år en av ekspertene i panelet i det populære programmet Åsted Norge på TV2. Hun forteller at etter at de presenterte en sak med kjærlighetssvindel, strømmet det på med brev fra både ofre og fortvilede pårørende. «Vi forsto at dette ikke var et enkelt-tilfelle, og at det satt profesjonelle organiserte i Afrika og forfalsket bankdokumenter og andre offentlige papirer i hensikt å påvirke forelskede kvinner (eller menn) til å utbetale penger», forteller hun til Hverdagsnettmagasinet.

«Ikke sjelden har offeret pantsatt hus og hjem, og endt opp med å måtte selge barndomshjem eller drømmehuset etter å ha utbetalt alt til sin hjertets utkårede. Dette handler ikke bare om å bli lurt, men det handler vel så mye om å bli avhengig av forelskelsen, understreker forfatteren. Det blir som dop!

Og det er nettopp det karakteren Lillian opplever. Hun forelsker seg også i selve forelskelsen, de hotte meldingene, kompliment-ene og drømmene. Og med forelskelsen forsvinner realitetsorienteringen. Heldigvis er Lillian en kløpper på å snu hindringer til muligheter, også den dagen hun blir tvunget til å innse at hun er kjærlighetssvindlet.

Boka er en lun mysterieroman uten voldsscener eller thrillersekvenser. Dog kan avsløres at det ikke bare er kjærlighetssvindelen som må oppklares, men også et drap. Her skal det selvsagt ikke avsløres hvilken forbindelse drapet har til kjærlighetssvindelen, men såpass kan røpes at i denne lille kystbyen, der kniplingsgardinene blafrer i sommervinden og rosene dufter langs hvitmalte vegger, er det flere som blir sveket.

«Livet er sjelden så rosenrødt som det vi mennesker tidvis presenterer på sosiale medier», understreker forfatteren som attpå fletter inn en episode hun selv har opplevd i sin egen tid i politiet: En Kriposrapport ble hemmeligholdt og oppbevart i en safe, og hun selv ble forledet til å feilinformere media. I boka er det Bjarne Larsen, Wilmas nestkommanderende, som er lurt i det samme uføret, med klare henvisninger til drapsforsøk-et på William Nygaard i 1993. I det hele tatt bedyrer hun at boka er godt forankret i både fiksjon og virkelighet.

Og er det egentlig slik at det er mange konflikter internt i politiet, slik Wilma og Bjarne opplever? «Ansatte i politiet er et utsnitt av befolkningen» sier Rohde og etterlater ingen tvil om at virkeligheten overgår fiksjonen også hva gjelder interne konflikter i etaten.

«Jeg håper at mange vil lese boka», avslutter hun. «Ikke bare fordi det er en forfatters drøm. Men om jeg ved min bok "Kjærlighetssvindel" kan redde eller hjelpe mennesker fra å få hjertet sitt trampet på, da har jeg ikke skrevet forgjeves.»