Skip to main content

Smoothieguide

 • Anne Lise Johannessen

Syns du det er lettere å drikke enn å tygge om morgenen, kommer du fra trening eller trenger du noe å leske deg på i sommersolen? Da bør du mikse deg en smoothies. Smoothies er helt i tiden trendmessig. Lettvint er det også. Og det trengs slett ingen oppskrift.

Det er bare å ta de bærene en har og mose dem i en hurtigmikser, blender eller smoothie-maker. Om ønskelig kan en ta i yoghurt. Men det er alltid en fordel med isbiter i. Det både tykner og kjøler drikken. Og så skal den drikkes umiddelbart.

Smoothies er basert på bare de naturlige smaksstoffene, derfor tilsettes det vanligvis ikke sukker. Men for den som vil smake til med litt sukker, ja, så gjør det.

 
Hva er en smoothie?

En smoothie er en tyktflytende og forfriskende drikk som er laget av most, hel frukt eller bær, isbiter og evt. litt yoghurt. I tillegg til at det er godt er det sunt siden det innholder fruktkjøtt og fiber.

 
Slik lager du smoothie:

Bruk en blender, hurtighakker eller smoothiemaker, som moser fruktkjøttet til puré. Vask, rens og evt. skrell og del opp frukt og/eller grønnsaker. Tilsett evt. yoghurt, juice, krydder, frø e.l. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothie bør drikkes med det samme.


Tips om smoothie:

 • Tynnere konsistens? Tilsett litt juice eller melk.
 • Tykkere konsistens? Bland ut med yoghurt, biola eller banan for å få en mer kremaktig konsistens.
 • Bruk godt moden frukt - det gir mer smak og bedre konsistens.
 • Frys ned smoothie i ispinneformer, så har du en herlig, frisk og sunn ispinne
 • Har du godt modnet frukt du ikke rekker å spise opp? Vask, rens og evt. skrell frukten, del den opp i mindre biter og legg alt i poser i fryseren til neste gang du skal lage smoothie.
 • Visste du at du kan lage isbiter av juice?
 • Har du bananer eller epler i en smoothie, bør du ta i noen dråper med lime eller sitron slik at fruktkjøttet ikke blir brunt.
 • Ikke kjør kiwi for lenge i hurtighakkeren. Hvis steinene blir knust, smaker de som pepper.

Ingredienser

Disse fruktene, grønnsakene og krydrene egner seg godt i smoothie: Rips, solbær, bjørnebær, stikkelsbær, moreller, bringebær, blåbær, jordbær, sitron, lime, epler, pærer, plommer, kiwi, appelsin, ananas, melon, mango, selleri, frisk mynte, persille, basilikum, sitronmelisse, kanel, vaniljestang, ingefær, gulrot, agurk, nøtter, svisker og mye mer.


Oppskrifter:

 Jordbær- og pæredrøm:

½ kurv jordbær
2 modne pærer
6-8 isbiter, ca 3 dl farris

Miks først frukten og isbitene. Bland deretter ut med farris til ønsket konsistens. Denne drikken er søt og rund i smaken.


Eplebanan

Bruk banan, eple, isbiter og lime. Legg eplebåter, banan og isbiter i mikseren. Ta i noen dråper med lime mot slutten (lime hindrer at fruktkjøttet på eple og banan ikke blir brunt).


Sunn sødme
2 dl bjørnebær
2 dl rips
2 dl blåbær
2 lime
1 ss sukker
5 dl Biolayoghurt, naturell

Legg de friske bærene i fryseren en time før tilberedning. Hold av noen fine bjørnebær og rips til pynt. Kjør alle bærene i blenderen, tilsett sukkeret og saften av en halv lime. Tilsett halvparten av yoghurten. Hell yoghurt og bærmos lagvis i glass. Pynt med friske bær.


Anapina

½ frisk ananas i små biter
10 blad med frisk mynte
2 dl kokosmelk
2 ½ dl ananasjuice

Lag gjerne isbiter av ananasjuicen, eller bruk juicen som den er.


Smoothie med solbær

2-300 g frosne solbær
1 banan
2 dl yoghurt
ca. 2 dl juice

Kjør alt i en hurtigmikser i 30 sekunder. Frisk og godt!


Grønn glede

2 kiwi
½ galiamelon
2 dl melonyoghurt
2 ½ dl eplejuice

Lag gjerne isbiter av eplejuicen - 6-8 stk - eller bruk juicen som den er. Ikke kjør kiwien i mikseren for lenge. Steinene kan bli knust og gi drikken peppersmak.


Mangooverraskelse

1 mango - skrelt og skåret i biter
1 båt gul vannmelon, skåret i biter
1 ts revet, frisk ingefær (kan sløyfes)
10 isbiter

Bland alt og server straks.


Appelsinfersken

1 banan
1 fersken
1 appelsin
10 blad frisk sitronmelisse
2 dl fruktyoghurt
2 dl appelsinjuice

Skrell bananen og appelsinen og skjær all frukten i biter. Kjør alt i hurtighakkeren eller i blenderen og server umiddelbart.


Banansmoothie

5 dl cultura med jordbær eller sitron
2 stk. frossen banan i skiver

Mos cultura og frosne bananskiver i en foodprocessor og hell i glass. Server umiddelbart.


Bringebærsmoothie - "Søte Susie"

3 dl biola syrnet melk med bringebær
1 dl fruktyoghurt med litchi
2 dl bringebær frosne

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse. Server straks i ett høyt eller to små glass.


CoffeJoy - smoothie

1 pk. iskaffe cappucino eller mocca
4 dl biola yoghurt naturell
1 ss vaniljesukker
2 stk. frosne banan , i biter
1 ss honning

Bland alt i en foodprocessor og kjør til en jevn, fyldig masse. Server straks.


Edderkoppsaft

3 dl jordbær frosne
7 dl fruktyoghurt med jordbær
2 stk. banan

Ha alle ingrediensene i en blender eller foodprosessor og kjør til blandingen får en kremet konsistens. Pynt med sugerør og friske jordbær.


Eplefryd med sting

1 stk. banan
1 stk. rødt eple
1 stk. grønt eple
2 dl fruktyoghurt
2 ½ dl eplejuice
½ ts limesaft
6 stk. isbiter

Kutt frukten i biter og kjør alt i hurtighakker eller blender. Tilsett noen dråper lime- eller sitronsaft til slutt. Lime og sitron gjør at eple og bananbiter ikke blir mørkt i fruktkjøttet. Serveres umiddelbart.

Tips: du kan gjerne lage isbiter av eplejuice istedet for isbiter av vann.


Funky fruktshake

100 g jordbær
100 g frisk ananas i terninger
100 g mango i terninger
100 g honningmelon i terninger, eller en annen melonsort
saften fra 12 stk. appelsin eller 12 dl appelsinjuice
1 stk. banan i tykke skiver
12 stk. isbiter

 1. Appelsinene presses.
 2. Ta frukten, bananen og appelsinsaften over i en blender og kjør den til en jevn drikk.
 3. Om blenderen tåler isbiter kan du kjøre de sammen med frukten. Ellers tilsetter du dem etterpå.

Kermit smoothie

1 dl kefir
1 stk. lime , saften
1 stk. grønt eple
½ stk. banan
1 g frisk koriander
5 stk. isbiter

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor eller blender og kjør til en jevn fyldig masse. Server straks i ett høyt eller to små glass.


Nektarin Nelly - smoothie

3 dl appelsinjuice
5 dl frosne biter av fersken eller nektarin
2 ½ dl frossen mango i biter

Bland alt i food processor og kjør til en jevn, fyldig masse. Server straks.


Slange i paradis

½ stk. slangeagurk
½ stk. grønn paprika
1 dl grønne druer
2 ss hakket frisk basilikum
4 stk. isbiter

Ingrediensene kjøres raskt i foodprosessor eller i blender og serveres umiddelbart.


Tips

Frysing

Bær har god holdbarhet i frossen tilstand og kan oppbevares med hell i flere år. Lang oppbevaring er imidlertid ikke noe mål i seg selv, og det anbefales generelt et års oppbevaringstid - fra sesong til sesong. Husk god emballering.

Det er viktig å bruke førsteklasses bær til frysing.

 • De peneste pyntebærene får vi ved at de fryses ned hver for seg på et brett, e.l. Når de er frosne, tas de over i en boks eller et glass og legges tilbake i fryseren. Dette kalles singelfrosne bær.
 • Frosne bær med hamsen på kan også være fint å ha.
 • Bær bør tines langsomt i kjøleskapet, da blir de best og mindre vasne.
 • For å unngå vasne bær bør det ikke tilsettes sukker når du fryser dem ned. Smak heller til med sukker når du skal bruke de.

Hva skiller en smoothie fra en juice?

Jo, juice er en tyntflytende saft av presset frukt eller grønnsaker. Smoothies lages ved å mose bær eller frukt tilsatt isbiter slik at den blir tyktflytende og inneholder fruktkjøtt og fiber. Den kan eventuelt tynnes med litt juice for en mer flytende konsistens eller blandes med yoghurt for å få den mer kremet.

For å blande en smoothie trenger du en hurtigmikser (blender), foodprosessor eller stavmikser som moser bærene eller frukten til en glatt puré. En smoothie er fryktelig enkel å lage. Vask, rens og evt skrell og del opp bær eller frukt. Tilsett evt yoghurt, krydder, frø e.l. Ha alle ingrediensene i beholderen og kjør til en flytende masse. Smoothies bør drikkes med det samme.


Fakta

Siden 1970-tallet har surferne på strendene i California drukket smoothies og trenden bredte seg raskt videre til Australia og New Zealand. Etter hvert ble også Europa tatt av smoothies-bølgen, og smoothies er blant annet tilgjengelige på enkelte kaffebarer. Men en smoothies er også lett å lage selv. Og kan varieres i det uendelige.

Smoothies er som følger av ingrediensene proppfull av vitaminer. Det er også en enkel måte å sørge for å få i seg de anbefalte ”5 om dagen” på. Vitaminer er blant annet med på å omsette energi i kroppen og er ellers viktige for at kroppen skal holde seg frisk.

Smoothies er også proppfull av energi. Avhengig av hva du putter i den, kan den representere alt fra et mellommåltid til et fullverdig måltid. Etter trening er det ypperlig med smoothies, som gir påfyll av karbohydrater og proteiner i energilagrene i musklene.

Frosne bær finnes i frysedisken i dagligvarebutikker. Du kan også fryse sommerens bær, så har du alltid noe tilgjengelig når smoothies-bølgen skyller over deg!

Kilde: Frukt.no | Foto: Astrid Hals