Fruktfest
Hvis du kutter opp frukten vil du se at alle spiser dobbelt så mye. Det smaker deilig og det er godt å knaske på. Beregn omtrent 200 g eller 6-8 biter per person når du skal servere frukt eller grønnsaker oppkuttet som snacks.
Behold skallet på, da er det lettere og rensligere å spise med fingrene. Vil du servere uten skall, kan det være lurt med gaffel eller små pinner.
Epledeler får du kjøpt i en kjøkkenbutikk, Ikea eller i din dagligvarebutikk
Hvor mange biter blir det og hvordan bør jeg kutte opp frukten?
1 kg appelsiner = 32-40 båter med skall
1 kg kiwi = 40 båter med skall
1 kg banan = 28 biter (hver banan i 2-3 deler med skall)
1 kg druer = 100 stk, hele
1 kg epler = 64 båter uten kjerne
1 kg melon = 30-35 trekantbiter med skall
1 kg honningmelon = 35 trekantbiter med skall
1 ananas (ca 1 kg) = 30 biter uten skall eller trekantbiter med skall
Mango - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet)
Pasjonsfrukt - del i to
Jordbær - hele
Stjernefrukt - skiver
Physalis - hele
Litchi - med skallet på (spises uten skall og stein)
Ferske dadler - hele
Ferske fiken - del i to
Papaya - i båter med skall eller terninger uten skall og med cocktailpinne (se bildet av mango)
Tips:
- Kutter du opp epler? Prøv en epledeler, den tar bort kjernen og deler eplet i båter.
- Når du kutter opp epler eller pærer kan du legge dem i litt sitronvann, så unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
- Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den litt stivere kjernen i midten.
- Fersk ananas kan virke mageregulerende på noen og er derfor ypperlig som dessert etter en tung middag.
- Slik kutter du opp mango (se bildet): Stenen er flat, så du skal skjære på hver side av den slik at du får to halvdeler. Deretter ruter du opp fruktkjøttet i hver halvdel og vrenger skallet bakover.
- Når du kutter opp en melon med steiner bør du dele den i to og fjerne steinene med en skje før du skjærer den opp.
- Vasket og revet lime- eller sitronskall er deilig over oppskåret frukt, i fruktsalat eller i en varm dessertwok.
- Til barna kan man også dandere figurer av frukt på en tallerken.
- Hva med å lage et fruktspyd av den oppkuttede frukten? Delikat, dekorativt og godt.
-
Skjær frukt og grønnsaker (for eksempel melon, jordbær, kålrot, agurk) i tynne skiver og klipp skivene slik at de ligner på fisker, krokodiller eller haier. Ha fiskene i en "akvariebolle" med kaldt vann. Fest en fiskekrok av ståltråd i enden av et snøre og la barna prøve fiskelykken. Disse fiskene kan spises rå!
-
Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.
Dipp til frukt:
- Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel. Rør godt og dypp eplebåtene oppi.
- Dypp frukt i litt smeltet sjokolade og server med cocktailpinner.
- Jordbær som fruktkonfekt? Dypp jordbæret halvveis i sjokolade og legg på en tynn stripe melisglasur.
-
Hva med mascarponeost blandet med litt melis som dipp til frukt?
-
Har du lyst på en litt søt dipp til frukten, kan ekte honning være et alternativ.
Kilde: frukt.no