Skip to main content

Ja til gratis skolemat på videregående!

  • Anders Johannessen

Ungdommer trenger mat for å klare å konsentrere seg i timene. Når man ikke klarer å konsentrere seg i timene, fører det til dårlige karakterer. Spesielt for oss ungdommer som er i den viktigste perioden i livet. Vi går på videregående skole, skolen som åpner døra for videre utdanning.

Sunn mat og drikke er viktigere enn noen gang. Vi ungdommer er fortsatt i vekst, og det fører til at vi trenger mye sunn mat for å kunne utvikle oss. Dessuten trenger vi også mat for å kunne opprettholde et bra energinivå, som gjør at vi kan konsentrere oss i timene. Tror dere virkelig at vi kan klare oss i syv timer hver eneste dag med full konsentrasjon og hard jobbing? Vi er ikke maskiner, mat er vår drivkraft. Det er ikke bare læreren som har innspill i hvordan vi utvikler oss som elever, men det er i stor grad oss selv om har ansvaret, og det går ikke på tom mage.

Vi elever har rett og slett ikke økonomi til den dyre kantinematen hver gang matpakka ikke holder. Et eksempel er blant annet på min videregående skole, hvor en salat koster kr 55,-. Det er rett og slett for mye. Jeg går på toppidrett, og for oss er ikke brødskiver nok for det daglige næringsforbruket. Vi har 8 timer med trening per uke i skoletida, og i tillegg kommer arbeid i timer. Det krever mye, og fører til at et par brødskiver i matpakka ikke dekker behovet som vi faktisk trenger. Når vi ender opp med å kjøpe mat hver eneste dag, fører det til at vi bruker tusenvis av kroner hver måned. Disse pengene er stipendet vårt, som egentlig skulle gått til idrett og ting vi trenger til skolen, som blant annet notatbøker, blyanter osv. Hvordan skal vi da kunne prioritere det stipendet faktisk er til? Nemlig idretten.

En undersøkelse gjort av VG viser at 343 av 536 (altså 64%) ønsker at elever skal få gratis skolemat i grunnskolen. Og dette mener vi er ekstra viktig for elever på videregående skole, dersom vi er på skolen til 15.20 hver dag. Som allerede nevnt tidligere er videregående skole, skolen som åpner døra for videre utdanning. Dette er det første gangen skole faktisk er frivillig, og vi må gjøre en ordentlig innsats, og holde oss motivert for å komme inn på de studiene vi vil. Vi er tross alt den neste generasjonen, som skal styre landet.

Vi er nødt til å fokusere på sunn mat. For å ha med sunn mat på skolen er vi avhengig av hva som finnes i kjøleskapet. Kanskje ikke alle familier har økonomi til sunn mat. Kanskje ikke familien har samme matbehov og synes at vi spiser mye. Kanskje ikke foreldrene har kjøpt inn det du trenger for å lage en sunn matpakke.

Sunn mat er ofte dyrere enn «søplemat» og ferdigmat. Ferdigmat og «billig mat» i butikkene er ofte proppfulle av kalorier og har lite næringsinnhold. Frukt og grønnsaker bør tilbys rimelig på skolen. Det samme bør gjelde yoghurt, kornblanding, «ola-pakke» bestående av grovt brød med sunt pålegg. En ordning kunne for eksempel vært at man betalte en egenandel på starten av skoleåret, for å kunne få gratis mat hele skoleåret.

Forestill deg at det var du som gikk på videregående, du som var student og som hadde annet å tenke på enn økonomi. Tenk om det var du som måtte bruke tusenvis av kroner på mat fordi matpakka ikke holder. Tenk hvis det var deg!

Når skal politikerne våkne?

Hilsen Anders, elev på videregående skole