Skip to main content

Bilferie til Jugoslavia

 • Maria

I 2002 var på bilferie til Jugoslavia. Her kan du lese om turen og få noen tips.

FREDAG 21.O6.02
Mormor og Morfar kom å hentet meg etter barnehagen. bilen var ferdig pakket, nå skulle vi på sommerferie. Det var bare jeg, mormor og morfar i bilen. Vi kjørte opp til hytta på Oppdal. Der sov vi over til lørdagen. Jeg var kjempe spent da jeg gikk og la meg, for mamma hadde sagt at jeg skulle kjøre langt med bil.


LØRDAG 22.06.02
Vi kjørte fra Oppdal kl. 06.00, jeg sov stort sett hele veien nedover til Fagernes. Der hentet vi tante Cinne & Hans Petter. Så nå ble bilen veldig full, men det gikk bra. Jeg fikk meg en walkman & mange kassetter å velge mellom. Jeg sang med av full hals på de sangene jeg kunne. Ferja fra Gøteborg gikk kl. 19.30, det var en stor båt. Vi spiste middag og koset oss veldig på båten. Vi hadde egne senger der også. Køyesenger!


SØNDAG 23.06.02
Når vi våknet opp i dag, så var vi kommet til Kil. Da hadde vi kjørt over havet hele natten. Vi kjørte ett stykke inn i Tsjekkia hvor vi overnattet i en by som het Ilhava. Der hadde de god mat og gode senger.


MANDAG 24.06.02
I dag har vi kjørt igjennom Slovakia og Ungarn og til slutt ned til Obrenovac som er i Jugoslavia. Det er så fint her. Mye varmere enn da vi var i Afrika er det også.

 

TIRSDAG 25.06.02- 28.06.02
Endelig skal vi bade, bilen kjørte mot kysten kl. 06.00. Da kl. var 15.00 hadde jeg, morfar, mormor, tante Cinne og Hans Petter kommet fram til Budva. Mormor og Hans Petter dro rundt å kikket på leiligheter til oss. Jeg og tante Cinne gikk ned til havet får å bade imens.

Endelig hadde mormor funnet 2 fine leiligheter, bilen ble tømt for all bagasje.

Nå måtte mormor og morfar kjøre til Tivat å hente Sebastian, mamma og Kenneth. De kom med fly kl. 18.00. Flyturen til mamma, Kenneth og Sebastian hadde gått bra, men flyet var overbooket så de reiste med 2 forskjellige fly med 10min mellomrom.

Da Sebastian våknet utpå morgenkvisten var huset fullt av kjentfolk. Jeg, tante Cinne, Hans Petter, mormor, morfar, Kenneth og mamma. Det var en dame der også som Sebastian aldri hadde sett før, hun het Slavica. Det var hun som eide huset. I de neste dagene fremover besøkte vi slekt og venner. Dro på markedet, i byen, badet og koset oss. Den ene dagen var vi på bondegården, der hadde de så mange søte griser.

 

LØRDAG 29.06-12.06.02
Det har vært så herlig å være her. Temperaturen ligger på rundt 30-35 grader. Vi har koset oss masse. Jeg har vært på tivoli nesten hver kveld. Sebastian var med en gang også, men mamma syntes det var litt høy musikk for Sebastian der.

Om dagene har vi vært på stranden. Der skal jeg si deg at vannet var varmt. Men den andre dagen vi var på stranden ble jeg brent av en brennmanet på magen, å det gjorde fryktelig vondt altså. Vi måtte dra på apoteket å kjøpe en krem. Men jeg syntes ikke at det hjalp så bra, så vi tok heller den kremen vi hadde med selv fra Norge. Sebastian badet masse han også, men for det meste satt han i vognen sin under en parasoll. Han hadde det kjempe fint der han satt og sjarmerte små jentene.

Jeg fant meg en liten kjæreste jeg også da. Hun var på samme restaurant som oss en kveld. Hun var så søt, at jeg tok hånden hennes å kysset den, også blunket jeg til henne etterpå.

Vi tok Thomas-toget en dag, det kjørte langt altså, helt til en annen by og gjennom en tunnel. Jeg har hoppet på trampoline med sikkerhetssele, da kom jeg bra høyt opp skal jeg si deg. Jeg ble litt redd da, så mamma måtte si fra til vakta om at jeg ville ned etter en liten stund.

De hadde McDonalds i Budva også, det var bare en trailer som var gjort om til McDonalds. Den siste kvelden vi var i Budva var det fyrverkeri, det var for at teater-festivalen åpnet den kvelden. Da var det iallefall liv og røre i gatene skal jeg si deg.

Vi var i Igalo en dag også, der besøkte vi Voja, Danica og Smilja. De har sommerhus der. Vi besøkte også Cato og Siv. Cato jobber på Instituttet på Igalo.

Jeg hadde ikke lyst til å reise oppover til Obrenovac etter alle disse fine dagene her i Budva. Men mamma sa at familien satt og ventet på oss i Obrenovac, så vi måtte dra oppover igjen.

 


FREDAG 12.07.02
Bilen kjørte oppover kl 8.00. Sebastian, mamma og Kenneth tok fly kl.09.00. Da de kom til Beograd måtte de finne veien fram til Obrenovac selv. Men det gikk kjempe bra. De tok så flybussen inn til Beograd så tok de rutebuss videre.

Da de kom fram satte de igjen bagasjen på frisørsalongen til Ljubica. Så gikk vi på markedet. Der er det så mye fint å kjøpe. Så vi har en del klær, sko og ting å ta med hjem igjen. Vi har også brukt disse dagene til å besøke slekt og venner. Men det har vært opp mot 40 grader så det har vært så varmt at vi ikke har orket å gå ut så mye.

Jeg er vel den eneste som orket å være ute hele dagen, har spilt fotball sammen med portvakta på vannverket.

Sebastian klatrer masse nå, men går ikke enda. Han synes det er så gøy å klatre, oger en racer til å komme seg opp i sofaer og senger nå. Sebastian har vært i topp form hele tiden. Men mamma har klaget over at han spiser så lite, men det er jo ikke så rart i denne varmen. Han har jo drukket masse da, og det er det viktigste fant mamma ut. Astmaen hans har vært fin. Han var litt surklete de første dagene han kom nedover, og da brukte han forstøveren litt

Sebastian skulle ha bodd i Syden. Han er jo så fin i pusten da. Det var han når vi var i Afrika i fjor sommer også.

 


ONSDAG 17.07.02
Nå var det hjemreise for Sebastian, mamma og Kenneth. Flyet gikk fra Beograd kl.15.15. Neste fly gikk fra Wien kl.17.25. Da de kom til København hadde de ganske god tid, så de spiste litt mat og var innom noen butikker.

De kom til Trondheim kl. 23.00, da hadde Sebastian sovet hele turen fra København. Anja kom å hentes dem på Værnes, resten av turen husker ikke Sebastian - han sov seg gjennom, og helt til dagen etter.

Det var rart å våkne opp hjemme for Sebastian uten meg, men jeg kommer hjem på søndag da.

Bilen kjørte oppover mot Norge kl.16.00. Vi kjørte hele natten for Hans Petter var veldig dårlig i magen. Mormor & morfar var redd for at vi ikke skulle rekke ferja - vi måtte jo stoppe så mange ganger på turen oppover for at Hans Petter skulle få gå på do. Vi kjørte igjennom Østerrike og et stykke inn i Tyskland.
TORSDAG 18.07.02
Da kl.var blitt 12.00 leide vi oss inn på hotell i Tyskland i en by som het Halle. Der var vi hele dagen og natten. Det var viktig at morfar fikk sovet mye etter den lange bil-etappen.


FREDAG 19.07.02
9.30 startet bilen igjen, ferden gikk mot Kil. Der skulle vi ta ferja kl.19.30. Båten var like stor og fin å vi koset oss på havet den natten også.

LØRDAG 20.07.02
Vi kjørte av ferja i Gøteborg kl. 09.00. da var neste avstigning Geilo. Der bor nemlig tante Cinne og Hans Petter. Nå ble det litt bedre plass i bilen. Så var det Oppdal som sto for tur. Der skulle vi sove over på hytta.

SØNDAG 21.07.02
På Oppdal var gresset blitt så langt at morfar måtte klippe det. Når det var klippet og raket sammen kjørte vi hjem til Trondheim. Da stoppet vi utenfor det nye huset vårt, der var mamma, Kenneth og Sebastian. De holdt på å pusse opp til vi skal flytte inn der. Sommerferien min har vært helt super, men kanskje litt lang. Savner bhg min.

Hilsen Mathias

 

Huskeliste:

 • BLEIER (det ble så trangt i kofferten at jeg la igjen noen bleier hjemme, det angrer jeg på. Bleiene i Jugoslavia var dårlige og Pampers bleiene de hadde var dyrere enn her hjemme)

 • VÅTSERVIETTER (samme problem som bleiene)

 • SOLKREM (faktor 35 & 40)

 • 4 TÅTEFLASKER (ble vasket & kokt hver dag)

 • KJEKS, MIDDAGSGLASS, MELKEPULVER OG LEVERPOSTEI. (Sebastian har matallergi, så vi måtte vite at vi hadde mat og drikke til ham)

 • Forstøver og astmamedisin. (Sebastian har også astma, men han var forbausende bra under hele ferien. Tok forstøveren litt de første dagene mest som forebyggende)

 • VOGN MED MYGG- OG REGNTREKK (Sebastian sov i vognen hver natt og satt en god del i den i hele ferien. Myggnettet ble brukt hver kveld og natt. Men han fikk veldig mange myggstikk likevel. Heldigvis gjorde han seg ikke noe av det)

 • HELSETEPPER (regulerer varmen, de brukte vi mye)

 • FEBERMÅL, PYRISEPT, BASEMUSIN, ØREPINNER, PLASTER, XYLOCAIN (xylokainen brukte vi mye, bl.a. til myggstikk og brennmaneter)

 • STÅBRETT TIL VOGN (fikk ikke bruk for det, men tanken var at Mathias kunne stå på det om kveldene når han ble sliten)

 • VIDEOKAMERA/FOTOAPPARAT (artig for alle i ettertid. Mathias hadde sitt eget fotoapparat)

 • WALKMAN (ble en god redning på den lange bilturen for Mathias)