Skip to main content

HAGEFEST PÅ LØKKEN 2023

I går var det for sjette gang invitert til hagefest i den engelske hagen på Løkken i Tønsberg. Det er en hyggelig og intim festival hvor programmet er fordelt over tre scener, Terrassen, Sakscenen og Stuntscenen.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, 27.08.2023

Denne lørdagen var det grått og kaldt med regn i lufta, men det var likevel mange som kom for å høre på hva forfatterne hadde å si.

Festivalen ble åpnet med sang av det lokale koret Rødstrupene før ordfører Anne Rygh Pedersen ønsket velkommen.

Programmet gikk slag i slag på de tre scenene. Mens det ellers på området, og i hagecafeen var rom for mingling. De som ønsket det, hadde mulighet for å booke en «speeddate» med noen av forfatterne, om man ville prate om bøkene deres, få gode skrivetips eller snakke med dem om andre ting.


Programmet

Første post på Terrassescenen var forfatterne Myriam H. Bjerkli og Tom Egeland, som ble intervjuet av forfatter Ørjan N. Karlsson. Sistnevntes nye bok «Natten reiser alene» slippes om få dager.

Bjerkli og Egeland skriver bøker om djevler og monstre, så temaet for samtalen var ondskap. Bjerkli fortalte bl.a. at hun ikke tror at noen er født onde, men at hendelser i oppveksten, dårlig påvirkning eller psykisk sykdom kan få dem til å begå onde handlinger.

Senere i løpet av dagen var Egeland på scenen igjen. Da var det snakk om sensibilitet. Ikke bare har språket vårt blitt modernisert – i våre dager er det «i vinden» å fjerne ord fra det norske vokabularet, fordi enkelte føler seg krenket. Som eksempel ble det nevnt Amalie Skram, som skrev sig og mig. Dette er nå selvsagt modernisert og blitt til seg og meg. Men det er også mange ord man ikke kan bruke lenger, som eksempel n-ordet.

Det er ingen hemmelighet at flere forfattere ikke liker tanken på at deres bøker i ettertid skal omskrives.

Tom Eglands romanfigur, Bjørn Beltø er albino. Noe av diskusjonen dreide seg om hvis ordet albino ble fjernet, og kanskje erstattet med pigmentløshet, ville han da akseptere en omskrivning av bøkene sine? Han dro litt på svaret, men konkluderte spøkefullt at dersom han fikk en inntjening på 300 millioner (som var forslaget som ble kastet ut), så skulle han vurdere det.

På stuntscenen ble det en opphetet debatt med temaet Forlaget i fall da BoldBooks-gründer Kristin Over-Rein og forfatterentreprenør Audhild Hjellup Lønne snakket med Aschehougs Odd M. Karlsen om fremtidens forfatterskap og morgendagens bokbransje. Det ble høy temperatur da de kom inn på den økonomiske forskjellen mellom å selvpublisere eller å gi bøkene ut hos et forlag.

Komiker og forfatter Zahid Ali sørget for et humoristisk innslag da han kom på scenen. Han er nå aktuell med boka «Svaber». Svaber heter egentlig Wassim, og jobber som rengjøringspersonell. En dag blir han ved en feil tatt for å være en privatetterforsker. Dette er en komisk kriminalfortelling om identitetsforvirring og kulturkrasj, spekket med mystikk, humor og et snev av alvor.

Zahid Ali er dessuten standup-artist, og sammenlignet det å være standup-artist med en slags pre-versjon av en revy. Han fortalte med stor humor at foreldrene hans alltid hadde kontroll på hva han gjorde som ungdom, siden foreldrene kjente alle taxi-, buss- og trikkesjåfører i Oslo. Han var også innom temaet tvangsekteskap og at det ikke føltes rart for dem, de var vant til at det var sånn det skulle foregå. Han anslo selv at han er Norges høyeste pakistaner.Mattilbud

Dersom magen skulle rumle i løpet av besøket, var det mange muligheter. Både hamburger, grillspyd, koteletter, boller og skolebrød var noe av det man kunne få kjøpt. Som tilbehør var det mulig å kjøpe brus og vin.

Resten av programmet kan du se her:
https://www.hagefest.no/#program

Besøk festivalens nettside her.

Gro Dahle og datteren Ninni Nyhus.