• Anne Lise Johannessen

Næringsstoffer

Den maten vi spiser inneholder hundrevis av stoffer. Blant dette er overvekten næringsstoffer.

Disse sørger for at cellene våre får tilført:

  • vann
  • brensel
  • byggesteiner
  • metabolske styringsstoffer

 

Næringsstoffene kan deles i 5 grupper:

  • Karbohydrater
  • Fett
  • Protein
  • Vitaminer
  • Mineraler

 Det finnes diverse sykdommer som relaterer seg til kost. Eksempler på dette er anorexia nervosa, bulimia nervosa, cøliaki, diabetes, fedme, jernmangel, laktoseintoleranse, matvareallergi, osteoporose.

 


 

Karbohydrater

Disse er bygget opp av vann og karbon.

Kroppen trenger regelmessig påfyll av karbohydrater som hovedsakelig finnes i vegetabilske matvarer som korn, grønnsaker, poteter, frukt og bær. Kroppen kan selv lage karbohydrater av fett og proteiner, dette skjer i leveren og i musklene. Derfor kan man vanskelig si hvor mye som tilføres gjennom kosten.

Karbohydrater gir energi til all slags muskelbruk som gåturer, trening eller husarbeid.

 

 

Fett

Fett er bygget opp av vann og karbon, og er den mest konsentrerte formen for energi. Fett finner vi hovedsakelig i smør, margarin, oljer, ost, melk, fløte, is, kjøtt og kjøttvarer. Fettsyrer får vi også i fet fisk, tran og sojaolje.

Fett er kroppens lager av energi. Dette legger seg som en polstring rundt indre organer og under huden. Fettet fungerer også som en isolasjon. Fettet beskytter da kroppen mot slag og støt - i tillegg til å holde på kroppstemperaturen. Fett tar lett smak fra andre matvarer, derfor er det viktig å pakke maten godt inn i kjøleskapet.

Fett lar seg ikke blande med vann. Kroppen trenger derfor hjelp fra kolestrolet til å frakte fettet rundt i blodet.

 

 

Proteiner

Proteinene er bygget opp av 20 ulike aminosyrer som består av vann, karbon og nitrogen. 11 av disse syrene kan kroppen lage selv. De øvrige må tilføres i kosten.

Hovedoppgavene til protein er å sørge for kroppens vekst og vedlikehold. Selv etter at kroppen er ferdig utvokst trenger den tilførsel av protein for å opprettholde muskelmassen. Matvarer som gir deg protein er kjøtt, fisk, egg, melk og ost. For å sørge for å få tilført nok proteiner bør kosten også bestå av kornvarer, mais, bønner, linser og ris. Dersom proteininntaket blir for høyt kan dette omdannes til karbohydrater eller lagres som fett. Noe skilles også ut i urinen.

Man anbefales at 10 -15 % av det daglige energi-inntaket er protein. Ikke mer enn 30 % av det totale energi-inntaket pr dag bør være fett.

 

Kilde: Liten ernæringslære

Anbefalte krimbøker:

Jernblod (Liza Marklund)

I denne siste boka om Annika Bengtzon får vi et tilbakeblikk fra historiene i de tidligere utgitte bøkene Studio sex og Fasadefall.

Annika søster Birgitta har forsvunnet. Det siste livstegnet er en sms: Annika, hjelp meg! Papirutgaven av Kvällsekspressen ser ut til å gå i graven. Med mindre det skjer et mirakel, kommer sjefsredaktør Anders Schyman til å gå inn i historien som den som la ned den svenske journalistikken. Imens pågår en profilert rettsak om et bestialsk mord på en uteligger. Dagene går og Birgitta kommer ikke tilbake. Forsvinningen innebærer at Annika blir konfrontert med sin kompliserte fortid.

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.