• Anne Lise Johannessen

Klementiner

Mange omtaler klementiner som mandariner. Det er ikke riktig. For å avlive myten en gang for alle: De små søte sitrusfruktene vi kjøper vinterstid er klementiner - ikke mandariner.

I 1902 klarte presten Pierre Clément fra Algerie å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig Pomerans. Dermed så Klementinen dagens lys. Om grunnen var at Clément var lei steinene i mandarinene, vites ikke, men denne herlige sitrusfrukten - som ankom Norge først i 1963 - har iallefall slått rot her til lands.


Klementinen har orange skall og fruktkjøtt. Smaken er intensiv, søt og oppfriskende. Fruktkjøttet er veldig saftig og frukten er lett å skrelle. De er nesten steinfrie. Finner du steiner i en klementin, så tyder det på at treet har vokst nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.


Vi importerer klementiner fra Spania og Marokko fra november til mars. Rundt 20.000 tonn finner veien til Norge, og det aller meste av dette rundt juletider.


Mandarinen var den aller første av de små sitrusfruktene som vi ble kjent med og de små sitrusfruktenes "mor". Den importeres så å si ikke lenger til Norge fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane. Vi velger heller de nye steinfattige sortene - som klementin.


Vi spiser ca. 5 kg pr. person i året av denne søte lille sitrusfrukten - mesteparten i desember.

Kilde: mat.no

Anbefalt hobbybok:

Dale Garn - strikking og hekling med historisk sus

Dale Garn har skrevet norsk strikkehistorie helt siden 1879, og nå har de for første gang åpnet sine arkiver for allmennheten. Navnet er synonymt med stolt, norsk strikketradisjon.

Å få gå på skattejakt i arkivene til Dale Garn, er som å få fritt leide inn i en godtebutikk. I tillegg kan du lese morsomme fakta fra norsk strikkehistorie som fortjener å huskes til evig tid.

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.