• Anne Lise Johannessen

Klementiner

Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Mange omtaler klementiner som mandariner. Det er ikke riktig. For å avlive myten en gang for alle: De små søte sitrusfruktene vi kjøper vinterstid er klementiner - ikke mandariner.

I 1902 klarte presten Pierre Clément fra Algerie å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig Pomerans. Dermed så Klementinen dagens lys. Om grunnen var at Clément var lei steinene i mandarinene, vites ikke, men denne herlige sitrusfrukten - som ankom Norge først i 1963 - har iallefall slått rot her til lands.


Klementinen har orange skall og fruktkjøtt. Smaken er intensiv, søt og oppfriskende. Fruktkjøttet er veldig saftig og frukten er lett å skrelle. De er nesten steinfrie. Finner du steiner i en klementin, så tyder det på at treet har vokst nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.


Vi importerer klementiner fra Spania og Marokko fra november til mars. Rundt 20.000 tonn finner veien til Norge, og det aller meste av dette rundt juletider.


Mandarinen var den aller første av de små sitrusfruktene som vi ble kjent med og de små sitrusfruktenes "mor". Den importeres så å si ikke lenger til Norge fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane. Vi velger heller de nye steinfattige sortene - som klementin.


Vi spiser ca. 5 kg pr. person i året av denne søte lille sitrusfrukten - mesteparten i desember.

Kilde: mat.no

Anbefalt hobbybok:

Sjal og skjerf

En ny bok av den populære strikkedesigneren Bitta Mikkelborg, nå med oppskrifter på sjal og skjerf. De vakre plaggene kan både strikkes og brukes hele året. Du vil finne 20 oppskrifter på sjal og skjerf med varierte mønstre og i forskjellig vanskelighetsgrad.

Mange flotte skjerf og sjal i denne boka altså - jeg skulle tro at her er det noe for enhver smak. 

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.