• Anne Lise Johannessen

Rettferdighet i Sommerhytta 2019

Suksessprogrammet og realityserien Sommerhytta har nylig rullet over skjermene i ti uker på Tv2. Hver uke kunne du se fire episoder som ble avsluttet med en delfinale. Vinneren av delfinalen fikk en gullhammer, og den som tilslutt satt igjen med flest gullhammere vant hytta som de jobbet med. En hytte verdt 3,5 millioner kroner.

Hver uke var det fokus på ulike rom som skulle ferdigstilles. Det ble tidlig lagt merke til at det røde laget, bestående av Knut Ivar Pelerud og Kjartan Haugen, eller KK som de bruker, var gode på design. Det håndverksmessige hadde de ikke så godt kontroll på, det var de også tydelige på selv.

Foto: Espen Solli / TV 2

Deltakerne hadde et stramt budsjett å forholde seg til. Det var vanskelig å få pengene til å strekke til. Likevel klarte KK å få mye ut av pengene, og lagde de lekreste rom fulle med interiør som så ut som om det kom fra designbutikker. Deltakerne hadde også strenge regler å forholde seg til - og dette måtte de undertegne på i en kontrakt. De måtte holde seg innenfor ukesbudsjettet og de kunne ikke bruke egne penger. Skulle de ta med ting hjemmefra, måtte de søke produksjonen om lov. Møbler var det ikke lov til å ta med og de kunne ikke bruke Sommerhytta som et sponsorargument. I tillegg måtte de opplyse om alle relevante forbindelser de måtte ha.Ufortjent mange seiere?
KK var heldige, og de vant mange konkurranser, noe som førte til at de fikk flotte varer, snekkerhjelp og hjelp til flislegging. Også de andre deltakerne var heldige og vant. Men ut ifra klippingen på Tv2 framsto dommervurderingene noen ganger litt underlige. Dette gjaldt også ukesfinalene. Det var dommerflertallet som avgjorde, og noen ganger fremsto det som om enkelte av dommerne hadde en favoritt, og at det tekniske ikke telte like mye. Dette er ikke en del av det det deltakerne protesterer mot, men som seer legger man merke til det.

På finaledagen skulle hver av dommerne gi en gullhammer til sin favoritt. I tillegg skulle alle hyttenaboene gi sin gullhammer til den hytta de likte best. Den sist nevnte hadde dobbel vekt om det skulle bli sånn at det sto mellom flere par.

Da finalen ble vist på Tv2 23. mai i år, var det KK som stakk av med hytteseieren. Vel fortjent, mener mange. Men i ettertid har det dukket opp flere detaljer som viser at ting ikke er helt "etter boka" likevel, og seieren til KK framstår som rimelig urettferdig ovenfor de andre seks deltakerne.

Protester på Facebook
Det ble raskt to grupperinger på Facebook; de som mente at alt var i sin skjønneste orden og de som mente at det var noe "grums" i kulissene. Flere så igjennom episoder på nytt, og fikk med seg detaljer man ikke hadde lagt så godt merke til før.

Det ble raskt dannet en stor gruppe som het 'Rettferdighet for Sommerhytta 2019". Der samlet folk seg for å prøve å hjelpe deltakerne med å bevise at det var noe galt med utfallet av finalen.


Sponsing

Et mindretall av deltakere kalt "Oscar-gjengen" bestående av 6-8 medlemmer dannet en egen hjelpegruppe. Gruppa så gjennom episoder, laget oversikt over detaljer og innhentet priser i samarbeid med de seks deltakerne som selv mener at de framstår som statister. Det vokste fort fram en mistanke om at KK har vært svært kreative med sitt budsjett og at de hadde fått sponset flere av produktene, samt fått hjelp fra personer fra utsiden.

Foto: Espen Solli / TV 2


Advokat
Deltakerne av sommerhytta har vært i møte med advokat. Der kunne de slå i bordet med flere dokumenter som viser at KK har hatt fordeler som de andre ikke har fått. Jeg kan foreløpig ikke gå ut med så mye informasjon. Det er snart nytt møte med advokaten, og dokumentet vil kunne danne en base for en eventuell rettsak.

Dersom dette går videre i rettssystemet vil antageligvis Tv2 ha en del å tape, spesielt når det gjelder tillit til seerne angående realitykonsept.

 

Her kan du se en video hvor Miriam og Emma røper noe av jukset som har foregått:

https://miriam.blogg.no/videoblogg-na-som-alt-er-avgjort.html?fbclid=IwAR3tM7UZppr53iNQ3-9_9_O85RLGxBO4dARoLqrXuRxGtU1RM-PP-bddQcA

 

Dette er heller ikke første gang en realityserie på Tv2 har vært klaget på. I 2013 måtte Tv2 inngå forlik med de som fikk andre plassen. De hadde en kontrakt og reglene ble endret i ettertid.

 

 

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.