• Margit Vea

Tips om barnemat

Spedbarn er forskjellige. De fleste små nekter å spise fast føde ved første forsøk.

God tid og en stor porsjon tålmodighet er godt å ha. Prøv igjen neste dag, eller etter en uke. Gi barnet mat når det er i godt humør og ikke for sultent.

Litt morsmelk er en fin appetittvekker om barnet er for sultent. Smakeren kan godt få sitte på fanget de første gangene han får mat. Er barnet urolig, kan dere å lytte til god musikk. Spill for eksempel den musikken barnet lyttet til da det fremdeles lå i magen til mor. Enkelte barn får prøvesmake fast føde allerede fra 4- månedersalderen. I de nye anbefalingene for spedbarnsernæring, anbefales det å vente til barnet er 6 måneder så lenge det får i seg nok næring via morsmelk eller morsmelkerstatning.

De fleste små starter reisen inn i smaksopplevelsens verden med grøt. Oppskriften står som regel på baksiden av melposen. En god del spedbarn synes grøt smaker forferdelig. Da kan dere prøve med middagsmat, mos av grønnsaker og frukt. Server barnet ulike moser, slik at det får venne seg til forskjellige smaker. Start gjerne med favorittmosen, og bland denne mosen med nye råvarer etter hvert. Du kan også servere ulike moser hver for seg. Maten bør være lunken i starten.

I første forsøk kan barnet få servert to til tre teskjeer med mos. Neste dag lar du barnet få en større porsjon. Reagerer ikke barnet på maten, kan det få spise mer tredje gang. Start med ny mat midt på dagen i stedet for om kvelden. Da er det lettere å se om barnet får allergiske reaksjoner. Introduser én ny matvare om gangen. Barnet skal lære å skille smaker fra hverandre, bli vant til nye konsistenser og spise av skje. Små smaksprøver gjør det lettere for far og mor å se om barnet tåler matvaren. For de små som er arvelig disponert for allergi, viser studier at det er lurt å introdusere matvarene som ofte kan gi allergiske reaksjoner, mens barnet fremdeles får morsmelk. Allergiutbrudd kan på den måten utsettes, og man kan unngå at barnet får uheldige reaksjoner på mat. Det fordi morsmelk har egenskaper som beskytter mot reaksjoner. Avslutt gjerne måltidet med morsmelk. Melken er til god hjelp for de ferske små tarmene når de skal fordøye ny mat, og gjør at barnet får mindre knip i magen.

Hjemmelaget spedbarnsmat i starten

I starten bør barnet få en matvare om gangen, og da er hjemmelaget mat en god løsning. Sjarmtrollet skal bli kjent med ulike smaker og konsistenser. Det gjør barnet om du server det hjemmelaget mat hvor ingrediensene ligger hver for seg, og ikke blandet sammen i en mos. Du kan velge bort enkelte matvarer, og barnet kan få mosen i den konsistensen det ønsker.

 

Standard grøt (fra 6 måneder)

(Bruk sammalt hvete som er tilsatt jern (Nordkronen) 2 ss sammalt hvete
1 dl vann
1 dl melk/morsmelk
1 ss bananpuré eller eplepuré

Bland sammalt mel, vann og melk i en kjele.
Kok opp under omrøring.
La grøten koke 6-7 minutter.
Spe med mer melk hvis barnet synes grøten er for tykk.
Rør banan- eller eplepuré til slutt, og server.

Kilde: Lettlaget barnemat, Cappelen forlag våren 2002

Anbefalt hobbybok:

Jorids småstrikk

Når barn legger sin elsk på noe spesielt vil de gjerne ha samme motiv på alt de har – og kan rett og slett ikke få nok! Jorids småstrikk inneholder oppskrifter på 45 votter og vanter, luer, sokker og leggvarmere, til både gutter og jenter.

Hvis du ikke finner det motivet ditt barn liker best, har du nå sjansen til å designe ditt eget. Bak i boka er det nemlig flere tomme diagrammer der du kan tegne inn ditt spesielle design, og strikke helt unike ting andre garantert ikke har. Bare fantasien setter grenser!

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.