Mat for løse og harde mager

De fleste barn opplever at fordøyelsen ikke alltid fungerer som den skal.

Spiller ikke barnemagene på lag, er det viktig å servere matvarer som passer best i de ulike krisesituasjonene.

Mang en far og en mor har stått rådville over barnet sitt når barnet har hatt hard eller løs mage, og ikke visst hva de skulle gi dem å spise. Her har du noen tips før neste omgangsyke kommer og banker på døren.


Løs mage
Det viktigste er å få barnet til å drikke nok. Helst morsmelk til de som får det, vann og ellers drikke med litt salt og sukker. Ren cola eller annen brus inneholder ikke salt og er så fulle av sukker at små tarmer ikke klarer å suge det opp. Mye av sukkeret kommer ut med avføring og tar i tillegg med seg væske. Unngå å servere fruktsaft og juice. Det kan forsterke diaré og gi ellers friske barn løs mage. Eple, gulrot og blåbær inneholder stoffer som binder avføringen og reduserer diaré.


Serveringstips til barn med løs mage:

Barn over ett år trenger ca. 1 dl væske pr. kilo kroppsvekt. Tisser barnet jevnlig, er det et godt tegn på at barnet får nok væske i seg.

 

Treg mage

Når barnet går over fra morsmelk til kumelk, eller introduseres for nye matvarer, kan det hende avføringen blir hardere. Treg mage kan også ha andre årsaker. Kosthold med for mye mat som inneholder for lite fiber, som for eksempel pasta, loff og annen mat med mye hvitt mel, og for mye søt kumelk kan gi treg mage. For lite bevegelse eller psykiske forhold kan også føre til treg mage og forstoppelse.

Små barn skal ikke ha avføringsmidler, men har barnet treg mage over lengre tid, bør lege kontaktes.


Serveringstips ti barn med treg mage:

Kilde: "Bare barnematen" av Lise Galaasen