Kan du nok om gaming til å sette fornuftige grenser?

 • Eva Arnesen

Jeg har lest at man skal begrense skjermtid (hvis ikke er man visst ikke gode foreldre). Jeg har lest at spilling fører til at poden kanskje kan bli en traumatisert morder. Jeg har lest at de som spiller ikke har venner eller sosialt liv. Jeg har lest at spilling går utover skole og fritid.

Men jeg har også lest at de som spiller blir gode i engelsk, får venner over hele verden, de blir gode til å multitaske. De som er flinke på skolen og de som har en fysisk aktivitet ved siden av kan få spille uten at det er skadelig.

Les mer: Kan du nok om gaming til å sette fornuftige grenser?

Blogger mottar hets fra hele verden

 • Anne Lise Johannessen

Dere husker sikkert at jeg for to uker siden skrev om familien som kalte opp datteren sin etter et fotballag. Nå er det jo sånn at overskrifter ofte setter ting litt på spissen. Grunnen til navnevalget var jo ikke at hun for en hver pris skulle kalles opp etter favorittlaget - men at foreldrene synes at navnet var fint. Selv synes jeg navnet blir finere og finere for hver gang jeg hører det. Og selv om selve navnet også er forkortelsen til en engelsk sangtekst som blir brukt av et fotballag, så gjør jo ikke det noe når innholdet i sangteksten har et så fint innhold.

Les mer: Blogger mottar hets fra hele verden

Babyen er oppkalt etter pappas favorittfotballag

 • Anne Lise Johannessen

På forsommeren i fjor hadde vi en artikkel om mannen bak bloggen Stepappahjerte - Kent Roger Solheim. Han ble tidligere samme året samboer med Carine Heum, som er min niese og hadde to barn fra før. Kent etablerte raskt et godt forhold til sine to stebarn; Karen Emilie og Tim Leander. Kort tid etter ventet de et felles barn. Dermed var Stepappahjerte en historisk blogg, og Pappaglede ble etablert.

Les mer: Babyen er oppkalt etter pappas favorittfotballag

Livet som stepappa

 • Kent Roger Solheim

Livet som stepappa er så deilig og morsomt, det handler kun om å være så kul som mulig slik at barna digger deg. Det handler ikke om noe ansvar i det hele tatt, det er jo tross alt ikke mine unger og derfor ikke min jobb å oppdra dem. Jeg skal kun være en slags lekekamerat som de ikke trenger å respektere i det hele tatt, jeg er kun et klatrestativ som skal bestiges og en kompis som skal lekes med. Men for å være helt ærlig er det ikke slik det fungerer.

Les mer: Livet som stepappa

Når barnet ikke spiser

 • Cathrine Lyngbø

Vi vet alle hvordan det er med barn som pirker i grønnsakene, eller nekter å ha dem på fatet i det hele tatt.

Men det er forskjell på å være kresen og småspist. Som oftest er begge deler en del av en normal utvikling.

Les mer: Når barnet ikke spiser

Hva bør du se etter ved valg av leker

 • FisherPrice

Barn elsker å bruke fantasien og være kreative. Leker gir dem muligheten til å gjøre nettopp det, og er en viktig del av livene deres.

Ved å gi barnet muligheten til å være kreativ hjelper du utviklingen av deres selvfølelse, og gir dem stolthet over sine ressurser og prestasjoner.

Ofte er det de enkleste lekene som gir mest lekeglede (og iblant er det esken leken lå i som er morsomt!)

Les mer: Hva bør du se etter ved valg av leker

Størrelsesguide

 • Anne Lise Johannessen

Her er en oversikt over størrelser på barneklær. Disse er angitt i cm (lengde på barn). Tenk derfor gjennom hvor langt barnet er, da dette kan være variasjoner fra barn til barn.

Noen kan være lenger enn 50 cm når de blir født.

Les mer: Størrelsesguide

Nettvettregler

 • Stig Ryland - barnevakten.no

Internett er en fantastisk oppfinnelse. Her kan du prate med folk fra hele verden, og finne mye nyttig informasjon og underholdning.

Cyberspace er et samfunn uten grenser. Datamaskiner knyttes sammen mellom verdensdeler der hudfarge, fysiske handikap, nasjonalitet og utseende spiller liten rolle. Millioner av mennesker deltar i fellesskapet på Internett.

Les mer: Nettvettregler

Tøybleier

 • Anita Aalvik

Fordelen med å bruke tøybleier framfor engangsbleier er blant annet at tøybleiene er mye billigere enn engangsbleier.

Småbarnsforeldrenes kostnader til bleier kan halveres ved overgang fra papir- til tøybleier.

Les mer: Tøybleier

Selektiv mutisme

 • Inger Anne Røhr, BUP Betanien - stud.psycho.

Begrepet selektiv mutisme kommer av selection som betyr utvelgelse og mutism som betyr taushet eller stumhet.

Barn med denne tilstanden kan snakke og snakker i noen situasjoner og overfor noen personer, men er tause i andre situasjoner og i nærvær av andre personer. Atferden er konsekvent og vedvarer over tid.

Les mer: Selektiv mutisme

Tannhull hos femåringer

 • Tanja Irén Frank, journalist i Eidsvold Blad/Ullensaker Blad

Nesten halvparten av alle femåringene på Øvre Romerike har hull i tennene. Det betyr at de har dårligst tannhelse i hele Akershus.

Hvert år ser overtannlege Siri L. Kavli ved den offentlige tannhelsetjenesten på Øvre Romerrike at barn helt ned i to år må trekke tenner på grunn av fullstendig råtten tanngard. Det vil si sykehusopphold med narkosebehandling.

Les mer: Tannhull hos femåringer

Førstehjelp på sykt barn

 • Vidar Mørk, Aut. Ambulansearbeider/Instruktør

Det er mange spørsmål som vi kan stille oss når vi står ovenfor et sykt barn.

Det første som alltid dukker opp er, hva har jeg/vi gjort? Er det noe vi kunne gjort ? Der vil svaret være både ja og nei. Men som oftest vil det bli nei.

Les mer: Førstehjelp på sykt barn

Tips om barnemat

 • Margit Vea

Spedbarn er forskjellige. De fleste små nekter å spise fast føde ved første forsøk.

God tid og en stor porsjon tålmodighet er godt å ha. Prøv igjen neste dag, eller etter en uke. Gi barnet mat når det er i godt humør og ikke for sultent.

Les mer: Tips om barnemat

Hva gjør vi når barnet trasser?

 • Berit Lind-Jørgensen

I mitt arbeid med barn og foreldre, blir jeg ofte bedt om gode råd og veiledning fra foreldre som sliter med sine trassige barn.

På mine mange foredrag får jeg ofte spørsmål om hvordan stagge barn som trasser. De vet ikke hva de skal gjøre, har prøvd alle metoder som for eksempel den nå så populære ”time-out”, avvisning, ignorering og annet.

Les mer: Hva gjør vi når barnet trasser?

Barnas tannpuss

 • Anne Lise Johannessen

Denne artikkelen er laget i samarbeid med tannpleier Kjersti Nyland i Sandefjord.

Barna bør pusse tennene 2 ganger daglig, hver morgen og hver kveld. Aller viktigst er det om kvelden, men det optimale er 2 ganger daglig. Ikke skyll etter tannpuss med fluortannkrem, bare la barnet spytte ut. Det er også viktig at man ikke drikker annet enn vann etter tannpussen om kvelden.

Les mer: Barnas tannpuss

Gøy! (Intervju med H.C. Andersen)

 • H. C. Andersen

Jeg har alltid trodd at det første et barn lærte å si var ”NEI!”. Det har jeg fått motbevist nå.

Noen har fortalt meg at hvis mammaen spiser sjokolade mens hun er gravid, får hun en veldig glad unge. Det forklarer hvorfor kjøleskapet vårt var klinisk rent for kakaoholdige varer i ni måneder.

Det i sin tur sier vel sitt om hvorfor Herman (8mnd) debuterte i språkbruk med ordet ”GØY!”. Ikke ”nei”, ikke ”mamma”, men ”GØY!”.

Les mer: Gøy! (Intervju med H.C. Andersen)

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.