• Mari Linvik Nesje

Påsketradisjoner

Brukervurdering: 4 / 5

Sjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivSjerne aktivStjerne inaktiv
 

Påsken er tida for egg og kyllinger, skiturer, appelsiner og kvikk-lunsj. Vi spiser egg til påskefrokosten, vi smører oss med solfaktor og strever oss opp i fjellet, og når vi kommer ned til hytta igjen, koser vi oss med påskekrimmen, enten på TV eller i ei bok.

La oss se litt nærmere på noen forskjellige påsketradisjoner:

Påskeegg og påskekyllinger
I førkristen tid feiret man naturligvis ikke påske i Norge, men man feiret en vårfest ca. ved vårjevndøgn. (Det er omtrent på den tida vi feirer påske.) Man feiret at naturen våknet til liv igjen etter en lang vinter. I skog og på marker ble det grønt, og i fjøset kom det lam, kalver og geitekillinger. Hønene, som ikke hadde lagt noe særlig med egg i løpet av vinteren, begynte å verpe igjen, og det ble klekket kyllinger. Egget ble sett på som selve symbolet på livskraft og nytt liv. Mange bønder grov til og med egg ned i åkeren, for at de skulle få god avling.

Etter at kristendommen ble innført, smeltet den gamle vårfesten sammen med den kristne påskefeiringen, og mange av de gamle symbolene ble fortsatt brukt. Egget ble et symbol på Jesu oppstandelse og det nye livet i mer religiøs forstand enn før.

 

Påskeharen
I Norge er ikke påskeharen så veldig vanlig, men den er blitt mer og mer kjent de siste årene. Stadig oftere ser vi påskedekorasjoner og godterier med haremotiv.

Tradisjonen med påskehare kommer opprinnelig fra Tyskland, og er et symbol på fruktbarhet. Tyskerne tok påskeharen med seg til USA, og der er den blitt veldig vanlig.

Det fins også en mye mer spennende historie om hvor påskeharen stammer fra. Det er en historie fra gresk mytologi, om en fugl som ble omskapt til hare av en gudinne. Da våren kom savnet haren så veldig det å legge egg, og gudinnen gjorde det sånn at den kunne legge egg en gang hver vår. Hvis du vil lese denne historien, kan du lese den her

 

Påskekort
Før i tida var det ganske vanlig å sende påskekort, omtrent som vi sender julekort. Dette er en tradisjon som er nesten glemt, og det er jo litt synd.

 

Påsketur
Vi nordmenn er kjent for å være født med ski på beina, og i påsken beviser vi at det er "sant". Så snart påskeferien er der, så pakker vi sekken med kvikk-lunsj og solkrem, og spenner på oss skiene for å gå tur i fjellet. Vi vil ha fine naturopplevelser, og så vil vi bli brune og fine. Folk "valfarter" til høyfjellshotell eller hytter på fjellet. Noen foretrekker skibakker med skiheis og preparerte løyper, mens andre sverger til turski og langtur.


Påskekrim
I de senere år er påskekrim blitt et begrep, og det er nesten en selvfølge at man leser ei kriminalbok eller følger med på en kriminalserie på TV i påsken. Hvert år gis det ut mange kriminalromaner akkurat ved påsketider, og det sendes alltid kriminalserier på TV-kanalene i påsken.

Anbefalt hobbybok:

Jorids småstrikk

Når barn legger sin elsk på noe spesielt vil de gjerne ha samme motiv på alt de har – og kan rett og slett ikke få nok! Jorids småstrikk inneholder oppskrifter på 45 votter og vanter, luer, sokker og leggvarmere, til både gutter og jenter.

Hvis du ikke finner det motivet ditt barn liker best, har du nå sjansen til å designe ditt eget. Bak i boka er det nemlig flere tomme diagrammer der du kan tegne inn ditt spesielle design, og strikke helt unike ting andre garantert ikke har. Bare fantasien setter grenser!

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.