• Anne Lise Johannessen

Juletreet

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

I 1822 kom skikken med juletre til Norge. Skikken kom via Danmark og Tyskland, og i begynnelsen var det bare storbønder, prester og andre "fine folk" som hadde juletre. Noen synes også det var "synd" å ta inn et tre i stua, det tok oppmerksomheten bort fra julens egentlige budskap. Fra 1915 antar man at juletre var helt vanlig i de norske hjem.

Pynting av juletreet startet for ca. 500 år siden. Det første treet ble pyntet i Tyskland på slutten av 1500-tallet, deretter spredde dette seg videre i Europa. Til Danmark kom skikken i 1808.

Tradisjonelt skal juletreet være et eviggrønt tre som symboliserer "det evige liv". Vi bruker vanligvis gran eller furu, men også andre løsninger har vært å se.

Før i tiden hogde man selv treet i dagene før jul, og det finnes det ennå folk som gjør, men de fleste trærne blir nok kjøpt ferdig hogget på torg, bensinstasjon eller supermarked.

I begynnelsen var juletrepynten hjemmelaget, men etterhvert kommer det stadig mer pynt man kan få kjøpt i butikkene. Det er nok ennå mye selvlaget pynt på trærne. Barnehager og skoler har ofte slike prosjekter i førjulstiden. De fleste har faste tradisjoner når det gjelder pyntingen av juletreet, og dette skjer som regel på kvelden lille julaften.

I toppen av juletreet har man som regel en stjerne. Den skal minne om Betlehemsstjernen som skinte over stallen i Betlehem for 2000 år siden. Stjernene er av plast med elektrisk lys inni. I gamle dager kunne man se stjerner laget av sølvpapir. Man har også elektrisk lys på juletreet, de første kunne man se i Amerika allerede i 1892, men først 50 år senere ble det vanlig i Norge.

Vi bruker også vanligvis en juletrefot i plast, i gamledager ble den laget i tre.

Norske flagg ser vi vanligvis på juletreet, det er kanskje fordi juletre-tradisjonen oppsto omtrent samtidig med at Norge ble en selvstendig nasjon.

I våre dager er juletreet helt sentralt i julefeiringen - både i de fleste nord- og vesteuropeiske land og i USA.

 


Hvordan få treet til å holde seg friskt?

- Sjekk at treet er friskt og grønt når du kjøper det
- Nålene innerst ved stammen bør ikke være brune og visne
- Treet må ikke oppbevares for varmt da taper det seg raskt
- Når du tar det inn bør det først akklimatiseres i et mellomkaldt rom som en kjeller e.l.
- Når treet er vel inne bør du skjære et snitt i stammens ende for at porene skal få kontakt med vannet.
- Pass på at treet har nok vann. Fuktighet fordamper via nålene, og blir det for lite vann, tørker nålene ut og faller av.

Slik kan du sjekke juletreet du skal kjøpe:

Dra en gren gjennom hånden og se om den mister mye nåler. Du skal da ikke stå igjen med masse nåler da vil treet sannsynligvis drysse mye og tidlig. Litt nålefall må du likevel regne med.

Anbefalt hobbybok:

Strikkedagbok

Hold orden på dine strikkeprosjekter! Du kan lime inn bilder og skrive notater om hvert prosjekt - noe som er veldig morsomt å kunne se tilbake på. Boka har også fine lister som gir deg en flott oversikt over alle pinner og utstyr du har slik at du ikke behøver lure på om du har riktig pinne til neste prosjekt :) Boka er enkel å putte ned i strikkeveska slik at du har den med deg overalt.

Les mer …

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.